Uzun süredir gündemde yer alan bankaların emekliye promosyon ödemesi, halen sürüyor. Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şube Başkanı Akbudak, daha önce eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun bu konuyla ilgili yoğun çalışma yaptığını söyledi. Bakanlığı döneminde bu konuyla ilgili Ankara'da kendisini ziyaret ettiklerini kaydeden Akbudak, "Bakanımız darbe girişimi öncesinde bankalarla görüşmeleri yaptıklarını, o zamanlar 450 lira gibi bir rakama geldiklerini ifade etmişti bizlere. Tabi bu darbe girişiminden sonra görüşmeler askıya alındığı için görüşmeler devam edecekti. Ancak şu anda yeni Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu göreve başladı ve bu konuyla ilgili son açıklaması biraz talihsiz bir açıklamaydı, emeklilerin bu kadar beklentisinin bir seferde siliniyor olması büyük bir sıkıntı oluşturdu" diye konuştu.

"Emeklinin yüzde 95'i zaten bankalardan kredi çekmiş ve borçlu durumda"

Bankaların bir şekilde kendilerinden zaten ekstra para aldığını vurgulayan Akbudak, "Çünkü şu anda emeklinin yüzde 95’i kredi çekmiş ve bankalara borçlu. Buradan bir şekilde kar paylarını, faizlerini alıyorlar. Ama talepleri şu. Kredili mevduat hesabı açalım, kredili mevduat hesabından emekliler faydalansın. Emekli zaten maaşı yetmediği için mecburen kredili mevduat hesabını kullanacak. Buradaki faiz oranları da çok yüksek. Onun için emeklinin bu tür yönlere yönlendirilmesi çok sağlıklı değil. Bir diğer talepleri emeklinin maaşını 3 gün 5 gün öncesinden değilde 15-20 gün öncesinden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bankalarına yatırılmasını istiyorlar ki promosyon verebilmeleri için. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bunu yapması yasal olarak mümkün değil. Sıkıntı da şundan kaynaklanıyor. Çalışan çalışıyor maaşını ay sonunda alıyor, emekli maaşını peşin alıyor. Aradaki sıkıntı bu. Bir de bankalar diyor ki emekli maaşını hemen çekmesin. 3 gün 5 gün bir hafta sonra maaşını alırsa ona promosyonu veririz diyor. Emeklinin aldığı para belli. Zaten para zor yetiyor, nasıl o maaşı almasın. Emekli paranın yattığı gece gidip parasını çekiyor çünkü yetmiyor. Bu maaşının bir hafta 10 gün sonra çekilmemesi demek emeklinin ölmesi demektir" şeklinde konuştu.

"Bu sorunu çözmek Başbakanımızın iki dudağının arasında"

Bu konuyla ilgili daha önceleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na dosya verdiklerini belirten Akbudak, "Verdiğimiz dosyada şu anda yasada yer alan çalışana promosyon verilir ibaresinin yanına emekliye de promosyon verilir ibaresi eklenmesiydi. Bu olsaydı biz bugün bunları konuşuyor olmayacaktık. Kanun Hükmünde Kararname ile bu yasanın içerisine emekliye de promosyon verilir ifadesini yerleştirsinler sonra verilmemesi için hiçbir sebep yok. Bu sorunu çözmek Başbakanımızın iki dudağının arasında aslında. Çağırsa 2-3 tane devlet bankasını, bu emeklinin promosyonunu verin dese diğer bütün özel bankalar bunu vermek zorunda. Emekliyi bu kadar mağdur etmenin alemi yok. Zaten yetmiyor. 3 lira 5 lira bir promosyon vereceksiniz ki bunu da 3 yıla böleceksiniz, bunun hangi şartlarda verileceği de belli değil. Daha önce maaşa göre promosyon rakamları konulmuştu ama bugün ne olur bilemiyorum. Bakanımızın son açıklamalarını üzüntüyle karşıladık. Emekliyi hüsrana uğrattı. İnşallah bu ifade yanlış bir ifadedir, eksik ifadedir. Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz. Promosyonla ilgili beklentilerimiz halen devam ediyor. İnşallah yerine gelir" ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal