Mersin’in Gizemi (Mystery Of Mersin) tanıtım filmi, katıldığı uluslararası festivallerden ödüllerle dönmeye devam ediyor. Şubat ayında düzenlenen ITB Berlin Golden City Gate Ödül Töreni'nde üçüncülük ödülüne layık görülen Mersin’in Gizemi filmi, bu kez de Belgrad’da düzenlenen Uluslararası SILAFEST Film Festivali’nde 200 film arasında ‘Yılın En İyi Turizm Filmi’ ödülünü almayı başardı. Belgrad’da düzenlenen ödül törenine İstanbul Turizm Filmleri Festivali Başkanı Can Saraçoğlu, MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar ve filmin yönetmeni Onur Kıratlı katıldı. Mersin'e seyahat etme ve bu gizemi keşfetme konusunda büyük bir motivasyon oluşturması gerekçesiyle ödül alan film, Eylül ayı sonunda Cannes'da gerçekleşecek Kurumsal Medya ve TV Ödülleri töreninde de izlenecek.

“Mersin’in Gizemi filmi, kentimizin bir turizm destinasyonu olarak uluslararası platformda tanıtılmasına bir kez daha aracı olmuştur”

MTSO Başkanı Aşut, düzenlediği aylık basın toplantısında, bir bir uluslararası ödüller alan ‘Mersin’in Gizemi’ tanıtım filminin başarısını Mersin kamuoyu ile paylaştı. Yönetmen Onur Kıratlı’nın da katıldığı toplantıda, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak yönetmenimizle ve ortaya koyduğu eserle gurur duyuyoruz” diyen Aşut, “Bu ödül bizlere bir kez daha gösterdi ki, inandığınız yolda ilerlerseniz şartlar ne kadar kötü olsa da rüzgarın yönünü değiştirmek sizin elinizde” ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı’nın ilk gününde çok sevindirici bir haber aldıklarını ve çifte bayram yaşadıklarını vurgulayan Aşut, “2016 yılında Akdeniz Turizm Forumu’nu kentimizde düzenlemiş, Akdeniz ülkelerinin Mersin’de buluşmasına vesile olmuştuk. Bu organizasyon çerçevesinde Mersinli bir firmamıza 1,5 dakikalık bir kent tanıtım filmi hazırlatmıştık. ‘Mersin’in Gizemi’ isimli bu filmimizin başarılarına bir yenisi eklendi. Şubat ayında Almanya’da düzenlenen ITB Berlin Golden City Gate Ödül Töreni’nde filmimiz üçüncü olmuştu. Geçen hafta Belgrad’da düzenlenen Uluslararası SILAFEST Film Festivali’nde ise Yılın En İyi Turizm Filmi ödülüne layık görüldü. Odamız, Mersin ve ülkemiz adına mutluyuz, gururluyuz. Akdeniz Turizm Forumu’nun somut çıktıları arasında yer alan ve yönetmenliğini bugün burada aramızda olan sevgili Onur Kıratlı’nın gerçekleştirdiği Mersin’in Gizemi filmi, kentimizin bir turizm destinasyonu olarak uluslararası platformda tanıtılmasına bir kez daha aracı olmuştur” diye konuştu.

“Minimum maliyetle hazırlanan filmimiz, çok yüksek bütçeli filmleri arkasında bırakarak liderliği göğüsledi”

MEDITOUR hazırlıkları sırasında Mersinli bir firmaya yaptırdıkları tanıtım filmini paylaştıkları her platformda çok beğenildiğini ve nerede hazırlatıldığının sorulduğunu belirten Aşut, “Buna genel merkezi Madrid’de bulunan Dünya Turizm Örgütü de dahildir. Biz de her zaman gururla ‘Mersin’de’ dedik. MEDITOUR Organizasyonumuz sırasında diğer tüm kalemlerde olduğu gibi tanıtım filmimizin çekiminde de kentimize, Mersinli firmalarımızın hizmet kalitesine güvendik ve bunda da ne kadar haklı olduğumuzu her ortamda gördük. Çok kısa zamanda minimum maliyetlerle hazırlanan ve yurtdışında katıldığı tüm festivallerde büyük beğeni toplayan filmimiz Belgrad’da çok yüksek bütçelerle hazırlanan Dubai, Portekiz, Kanarya Adaları gibi turizmde iddialı destinasyonların filmlerini arkasında bırakarak liderliği göğüslemiştir” şeklinde konuştu.

“Filmimiz Cannes Film Festivali’nde de gösterilecek”

Mersin’in Gizemi’ filminin başarı yolculuğunun bundan sonra da devam edeceğini dile getiren Aşut, Eylül ayı sonunda Cannes'da gerçekleşecek Kurumsal Medya ve TV Ödülleri töreninde de yine Mersin'in Gizemi’nin izleneceğini açıkladı. Mersin’in Gizemi’nin artık bir marka olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Aşut, bu isim altında bir sosyal medya hesabı oluşturulduğunu da kaydetti. Sadece uluslararası tanıtım değil, iç turizmde de çalışmaları olduğunu aktaran Aşut, şunları söyledi: “Bu yaz başı itibariyle ‘Mersin Seni Çağırıyor’ sloganı ile hazırlattığımız 4 kısa film de Kasım ayında Bakü'de gerçekleşecek festivalde yarışacak. Bizler bu filmlerin gösterimini özellikle Mersin'e araçla gelinebilecek mesafedeki illerde gerçekleştirdik. 4 filmin toplamda 5 milyona yakın seyircisi var. Somut sonuçlarını sanırım hepimiz gündelik yaşamımızda da fark ettik.”

Kıratlı: “Biz bu filmlerle bir ticari iş yapmadık. Mersin sevdası, sevgisi adına yapılmış işlerdi, cebimize bir şey koymadık”
Filmin Yönetmeni Onur Kıratlı da filmi ticari kaygılarla hazırlamadıklarının altını çizdi. “Yaptığınız işlerin birileri tarafından takdir edilmesi ve ödüle layık görülmesi tarif edilemez” diyen Kıratlı, ancak bu yolda birilerinin yol göstermesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Belgrad’da yarışmaya Dubai’den, Portekiz’den ve birçok farklı ülkeden 200 filmin katıldığını belirten Kıratlı, bu filmlerin bütçelerinin 2-3 milyon doları bulduğunu söyledi. Kıratlı, “Bizim filmimiz ise onların yanında çok mütevazı bir çalışmaydı. Biz sadece film verdik ama onlar paranın gücünü vermişlerdi. Biz ruhumuzu koyduk, Mersin’de olanı anlattık. Organizasyon sonunda organizasyon yetkililerine ‘Bu kadar yüksek bütçeli film varken neden bizi seçtiniz’ sorusunu yönelttiğimde, ‘Çünkü siz gerçeksiniz’ dediler. Bu da doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Keşfetmeyi bilen için Mersin’de bu gizem hala var. ‘Mersin’de biz film yapabiliyoruz. Hatta böyle şeyler de yapabiliyoruz’ demek istedik. Biz bu filmlerle bir ticari iş yapmadık. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Mersin sevdası, sevgisi adına yapılmış işlerdi ve biz bundan cebimize bir şey koymadık. Bundan emin olabilirsiniz” dedi.
Editör: Barış Köksal