Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı İlçe Tütün Denetçileri, 2014 yılının ilk 5 ayında 32 bin 750 işletmede 26 bin 260 denetim yaptı. Ekiplerin yaptığı denetimlerde, 127 işletmeye tutanak tutularak 195 bin 443 TL, 77 kişiye ise 7 bin TL idari para cezası uygulandı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan kişilerin ve toplumun sağlığını tehdit ettiği belirterek, "Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada yaklaşık her yıl 1 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu sigarayı tamamen bırakmaktır. Sigarayla mücadele kapsamında sigara içip, bırakmak isteyen kişilere, Mersin İlimiz Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Mersin, Toros, Tarsus, Erdemli ve Silifke Devlet Hastanelerinde 'Sigara Bırakma Polikliniği' hizmeti vermektedir. Bu polikliniklerde sigara içenlere, sigarayı bırakma ve sağlıklarının eski düzeyine kavuşması yönünde hizmet sunulmaktadır. İlimizde Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne 2014 yılı ilk üç ay içerisinde 592 kişi başvuruda bulunmuştur. Bunlardan 144 kişi sigarayı bırakmıştır" dedi.

SİGARAYI KENDİ KENDİNE BIRAKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER
Kendi kendine sigarayı bırakmak isteyenlere de önerilerde bulunan Kemik, "Sigarayı bırakma konusunda sizin için geçerli olan sebepleri bulun ve sağlığınız için çok önemli olan bu kararı vermekte gecikmeyin. Geçmişteki bırakma denemelerinizi bir başarısızlık olarak görmektense, her denemeden öğrendikleriniz ile bir sonraki denemenizde size yardımcı olabilecek noktalara odaklanın. Sigarayı yardımsız bırakmaya karar verdiyseniz, önünüzdeki üç hafta içerisinde sigarayı bırakmak için bir tarihi belirleyin. Bu tarihi yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin. Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde, sigara içmeyi tamamen bırakın. Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın. Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz programına başlayın. Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için yeni bir hobi edinmek gibi yeni alternatifler yaratın. Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde, başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın. Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin" ifadelerini kullandı.
Mersin'de sigaraya karşı mücadele 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yapıldığını vurgulayan Kemik, "Bu kanun çerçevesinde yapılan çalışmalarla birçok kişi pasif içicilikten kurtarılmıştır. Yine bu kapsamda sigaranın sağlığa zararlı olduğu ve sigarayla mücadele edilmesi gerektiği bilinci topluma yerleşmektedir. 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 2014 yılı ilk beş ay içerisinde 32 bin 750 işletmede ilçe tütün denetçi ekiplerince 26 bin 260 denetim yapılmıştır. Bunlardan 127 işletmeye tutanak tutularak 195 bin 443 TL para, bir işletmeye ise 10 gün kapatma cezası verilmiştir. 77 kişiye ise 7 bin TL idari para cezası uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Ankara'da düzenlenen Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinde 'Çocuklarımızın Geleceği İçin, Tütünsüz Bir Türkiye İçin Tütünle Mücadele kapsamında yaptığı çalışmalarla başarılı 6 iden biri olarak ödül almıştır. Tütünle mücadelede amacımız, bireylerin sağlığının korunması ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi olup bu amaç doğrultusunda çalışmalarımız ve denetimlerimiz 7-24 saat hizmet esasına göre devam edecektir" diye konuştu.
Editör: Barış Köksal