Mersin’den 7 firma, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına girmeyi başardı. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, “Onlar Mersin ekonomisinin rol modelleridir” dedi. İSO’nun 2016 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sonuçları açıklandı. 2015 yılında 6 firma ile listede yer alan Mersin’den 2016 yılında 7 firma adını listeye yazdırdı. İSO 500’ü oluşturan sanayi şirketleri içerisinde yer alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) firmaları, 2015 yılında 2,9 milyar lira olan üretimden net satışları, 2016 yılında yüzde 32,2 oranında artarak 3,9 milyar TL olarak gerçekleştirdi.

2015 yılında İSO 500 içerisinde 6 şirket yer alırken, 2016’da listeye giren şirket sayısı Durum Gıda San. ve Tic. A.Ş.'nin de katılımı ile 7'ye yükseldi. 2016 yılında İSO 500 içerisinde Başhan Tarımsal Ürünleri Pazarlama San. ve Dış Tic. A.Ş., Aves Enerji Yağ ve Gıda Sanayi A.Ş., Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. üretimden net satışlara, ihracat ve çalışan sayısına göre sıralamadaki yerini yükselten firmalar oldu.

“Listede Mersin’den 7 firmamızın yer aldığını görmek umut verici ancak yeterli değil”

İSO’nun 2016 yılı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sonuçlarını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendiren MTSO Başkanı Aşut, iş dünyası olarak İSO 500 listelerini önemsediklerini ve motive edici bulduklarını belirtti. Aşut, “İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı İSO ilk 500 listesinde bu yıl Mersin’den 7 firmamızın yer aldığını görmek umut verici ancak yeterli değil. Bu firmaların sektörel yoğunluklarına bakıldığında tabloda bir değişim olmadığını, önceki yıllarda olduğu gibi gıda firmalarının öne çıktığını görüyoruz. Tarım ve gıda sektörü elbette çok önemli ve bu önem dünya döndükçe artarak sürecek. Ancak bizim hedefimiz, bu sektörlerimize teknoloji yoğun, ar-ge, inovasyon temelli, orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretim yapan sanayi kuruluşlarımızı da dahil edebilmek” ifadelerini kullandı.

MTSO olarak hedeflerinin, tüm KOBİ’leri ortaklık kültürüne, ar-ge ve inovasyona, markalaşmaya yönlendirebilmek olduğunu vurgulayan Aşut, şöyle devam etti: “İSO 500’e giren firma sayımızın her geçen yıl artarak devam etmesi de bu vizyonun bir sonucu. Şimdi önümüzde yeni bir hedefimiz daha bulunmakta. Sanayi 4.0. Projelerimizi, kentimizdeki firmalarımızı, KOBİ’lerimizi Sanayi 4.0’a hazırlama hedefiyle sürdürüyoruz. İnanıyorum ki, önümüzdeki yıllarda İSO 500 listesindeki firma sayımız artmakla kalmayacak teknoloji temelli üretimlerimizle, elektriksiz fabrikalarımızla listelerdeki yerimizi alacağız. Ben bu vesileyle İSO 500 listelerine giren tüm Mersin firmalarımızı kutluyorum. Onlar Mersin ekonomisinin rol modelleridir.”
İSO 500’e giren Mersin firmaları şöyle:

1 - Çimsa Çimento San ve Tic. A.Ş (88’inci sırada)
2 - Başhan Tarımsal Ürünler Pazarlama San ve Dış Tic. A.Ş (168’inci sırada)
3 - Aves Enerji Yaş ve Gıda Sanayi A.Ş (228’inci sırada)
4 - Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Ltd. Şti (237’nci sırada)
5 - Arbel Bakliyat Hububat San ve Tic. A.Ş (257’nci sırada)
6 - Durum Gıda (370’inci sıradan giriş yaptı)
7 - Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San ve Tic. A.Ş (409’uncu sırada)
 

Editör: Barış Köksal