Kırsal alanda yaşayan kadın çiftçilerin daha verimli tarımsal üretim yapabilmelerini sağlamak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından imzalanan işbirliği protokolü ile Mersin’de 108 kadın çiftçiye Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda eğitim verildi. İki ayrı grup halinde eğitimlerini tamamlayan kadın çiftçiler için bugün Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) sertifika töreni düzenlendi. Törene, Mersin Valisi Çakacak, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala da katılarak, kadın çiftçileri bu mutlu günlerinde yalnız bırakmadılar.

Törende bir konuşma yapan Vali Çakacak, 2014 yılında 5,5 milyon vatandaşın tarımsal iş gücüne katıldığını ve bu rakamın yüzde 30’unu kadınların oluşturduğunu söyledi. Kadın çiftçileri güçlendirecek faaliyetleri her zaman desteklediklerini dile getiren Çakacak, “Kadınlarımızın iş gücüne daha fazla katılmalarını ve kalkınmada kadınların daha aktif rol almalarını sağlamak, tarımsal üretimdeki kaliteyi artırmak ve kadınlarımızın ekonomik ve sosyal konumunu güçlendirmek amacıyla düzenlenen eğitimlere katılan tüm kadın çiftçilerimizi tebrik ediyor, tarım sektörümüzün gizli kahramanları olan, tarımda çağ atlamanın anahtarları olmalarından ötürü her zaman önem verdiğimiz kadın çiftçilerimizin, edindikleri bilgi ve birikim ile il ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklarına inanıyoruz” dedi.

Toplumun geleceğine yatırım yapmanın, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştirmenin yolunun kadınların bilgi ve birikimlerini arttırmaktan geçtiğinin altını çizen Çakacak, “Bu bağlamda ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunan kadınlarımızın eğitimine öncelik verdik. Kırsal alanda yaşayan kadınlarımız, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlenmektedir. Kadınların üretimde olduğu, elinin değdiği her noktada bereket vardır. Bu nedenle onları her alanda aktif olarak görmek istiyoruz. Yüce Yaradan’ın kentimize bahşettiği eşsiz tabiat, bereketli topraklar ve her türlü tarımsal faaliyetin yapılmasına imkan sağlayan bir iklim gibi zenginlikleri en iyi şekilde değerlendirecek kapasitede olan değerli Mersinlilere özellikle de kadınlarımızın eklenmesiyle ilimizin başta tarım olmak üzere tüm sektörlerde ülke çapında olduğu gibi dünya ölçeğinde söz sahibi olmasının önünde hiçbir engel yoktur” diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Gökçel de 10 ilçe ve 30 mahalleden 108 kadın çiftçiye Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda ve Ziraat Odası laboratuvarlarında kooperatifçilik, süs bitkileri yetiştiriciliği, girişimcilik, liderlik, iklim değişikliği, tarımsal yayım ve danışmanlık, aile içi iletişim, cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında eğitim verildiğini bildirdi.

Kadınları eğitmekle tüm aile bireylerinin eğitimden geçirilmiş gibi olacağı düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çiftepala ise Mersin’in tarım potansiyeline ilişkin bilgiler vererek, hedeflerinin 1 milyon kadın çiftçiye ulaşmak olduğunu kaydetti.

Törende, konuşmaların ardından kadın çiftçiler şiirler okurken, Tiyatro Arya Grubu da bir skeç sundu. Tören, eğitime katılan kadın çiftçilere Vali Çakacak tarafından sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi.

Editör: Barış Köksal