Mersin Valiliği himayesinde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Mezitli Kaymakamlığı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleriyle Mersin Sahil Spor Kulübü Derneği tarafından yürütülecek projeye, Suriye’den göçle gelen insanlar da dahil edildi. Mersin Sahil Spor Kulübü’nün 2013 yılında hayata geçirdiği ve Valilik Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen ‘Aydınlık Yarınlar İçin Ver Elini’ adlı projenin devamı niteliğindeki ‘Mersin Yıldızlar Projesi’, Mersin'de son dönemde hayata geçirilen en kapsamlı sosyal sorumluluk projesi olarak görülüyor.

Proje kapsamında düzenlenen halı saha futbol turnuvasında final müsabakaları gerçekleştirildi. Mezitli Muhittin Develi İlköğretim Okulu’nun halı sahasında gerçekleştirilen müsabakaları Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Mezitli Kaymakamı Nazım Madenoğlu ile Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Eski Başkanı Yargıtay Üyesi ve Sahil Spor Kulübü Onursal Başkanı Salim Çevik de izledi.

Müsabakalar sonunda konuşan Vali Özdemir Çakacak, SODES projeleri ile önemli destekler verdiklerini belirterek, “Engelli vatandaşlarımıza, çocuklarımıza ve kadınlarımıza yönelik olarak sivil toplum kuruluşlarımızın hazırladıkları çeşitli projeleri desteklemekteyiz. Sahil Spor Kulübü Derneği Onursal Başkanı tarafından hazırlanmış ve Valiliğimizce uygun görülerek SODES kapsamında desteklenmesine karar verilen bu proje ile toplumun her kesiminden gençlerin sporun birleştiriciliği altında bir araya gelmesi sağlanmıştır. Bunu son derece önemsiyoruz. Çünkü spor vesilesiyle insanlar ve ülkeler birbirine daha da yaklaşmaktadır. Sporun kardeşlik, dostluk ve barış olduğunu unutmamalıyız" dedi.

"SURİYELİ KARDEŞLERİMİZİ MUTLU GÖRMEK BİZİ DE MUTLU EDİYOR"

Projeye Suriyeli göçmenlerin de dahil edilmesinin memnuniyet verici olduğunun altını çizen Çakacak, “Suriye’de 2011 yılında patlayan iç karışıklıklar ne yazık ki bir insanlık dramına dönüştü. Milyonlarca insan evlerini, barklarını ve yurtlarını terk ederek dağıldılar. Bugün Türkiye olarak 2 milyon, Mersin olarak da 110 bin Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Misafirlerimize, kardeşlerimize ve dostlarımıza elimiz, kapımız ve gönlümüz daima açıktır. Suriyeli kardeşlerimiz bizim aynı zamanda komşumuzdur. Türk milleti, yüzyıllar öncesinde bile Avrupa’dan inançları dolayısıyla memleketlerini terk etmek zorunda kalan insanlara kucak açmış bir millettir. Avrupa’dan hayatlarını kurtarmak üzere Anadolu’ya sığınan insanlara nasıl kucak açtıysak, bugün komşularımıza ve kardeşlerimize bizim kucak açmamız büyük bir millet ve güçlü bir devlet olmanın gereğidir. Bizim kapımız, gönlümüz ve soframız her zaman Suriyeli kardeşlerimize açıktır ve açık olmaya da devam edecektir. Onları böyle sosyal faaliyetler içerisinde mutlu olarak görmek bizleri de mutlu etmektedir” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, Akdeniz Oyunları kapsamında birçok spor tesisinin kente kazandırıldığına dikkat çekerek, “Mersin’in spor kenti olması yolunda bu tesislerin dolu dolu kullanılması lazım. Gençlerimizin ve çocuklarımızın spora yönelmesi, sporun barış ve kardeşlik duygularını geliştirmesi bizim için çok önemli. Türk milleti tarih boyunca sıkıntı içerisinde olan insanlara destek vermiştir, onların problemlerinin çözümünde rol almıştır. O yüzden Suriyeli kardeşlerimizin çektikleri acıların bir nebze olsun hafifletilmesi bizim için önemli bir görevdir” ifadelerini kullandı.

"PROJEDEN 730 KİŞİ FAYDALANIYOR"

Projenin hayata geçirilmesinde büyük rol üstlenen Yargıtay Üyesi ve Sahil Spor Onursal Başkanı Salim Çevik ise, projenin yaklaşık 9 yıllık bir proje olduğunu ifade ederek, “20 kişiyle başlamıştık. Göç mağduru, suça sürüklenen çocuklar, tek ebeveynli çocuklar, yoksul aile çocuklarına faaliyetler devam ederken, 2013 yılında SODES’e başvurduk ve 200 kişiye ulaştık. Şu an 730 civarında öğrencimiz var. Futbol, basketbol, voleybol, badminton ve uzak doğu sporları olmak üzere çeşitli branşlarda eğitim veriyoruz. Sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımını sağlamaya yönelik çeşitli geziler tertip ediyoruz. Suriye’den ilimize gelen insanlarımız ile göçle gelen grup sayısı farklı bir boyut kazandı. Yurtdışından göçle gelenlerin de bu projeye dahil edilmesi düşünüldü. Suriyeli kardeşlerimizin mağdur olduğunu görünce projeyi genişletme kararı aldık ve Suriyeli göçmenleri de bu projeye dahil ettik” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kupa töreni ve madalya takdimine geçilirken, Suriyeliler arasında gerçekleştirilen dostluk kupası finalini kazanan takım şampiyonluk kupasını Vali Özdemir Çakacak'tan aldı. Çakacak'a büyük ilgi gösteren Suriyeli göçmenler, fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarıştı.


Editör: Barış Köksal