Huzurevi sakinlerine diş ve protez bakımı hakkında da bilgi verildi.  Bilgilendirme esnasında diş sağlığının önemine işaret eden Erdemli Toplum Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Esra Dal, diş sağlığının bozulmasının diğer organları da etkileyebileceğini söyledi. Dal, "Diş ve diş eti hastalıkları dünyada ve ülkemizde en önemli sağlık sorunları arasındadır.

Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemektedir. Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki problemler diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları bazen dişin içinde bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir" dedi.

"Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir" diyen Dal şöyle devam etti:

"Dişler, bütün sistemleri olumsuz etkileyen kronik enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyon odağı haline gelebilir. Bu durum çeşitli sistemik hastalıkları olan yaşlılarımız için daha fazla önem kazanmaktadır.Protez dişlerin bakımı, görünüm, ağız kokusu ,enfeksiyon ve dişeti çekilmesi açısından çok önemlidir . Bu olumsuzlukları yaşamamak için, fırçalama alışkanlığı kazanmalı, diş ve protez bakımına özen göstermeli, düzenli diş hekimi muayenesine gitmeli, asitli, şekerli, sert kabuklu yiyeceklerin dişlerle temasından mümkün olduğu kadar kaçınmalıyız."

Huzurevi sakinleri ise verilen hizmet dolayısıyla Erdemli Toplum Sağlığı Merkezi doktor ve görevlilerine teşekkür etti.

Editör: Barış Köksal