Merkez Akdeniz Belediyesi’nin düzenlediği ‘Roman Kültürleri Buluşması Hıdrellez Şenliği’ renkli görüntülere sahne oldu. Roman vatandaşların düzenlediği kortej, Mersinlilerden büyük ilgi görürken, Hıdrellez dolayısıyla denize karanfil atılarak dilek tutuldu.

“Herkes Farklı Herkes Eşit” sloganıyla bir dizi kültür etkinliği başlatan Akdeniz Belediyesi, bu kapsamda ‘Roman Kültürleri Buluşması Hıdrellez Şenliği’ gerçekleştirdi. Hıdrellez gününe özgü ritüellerin de sergilendiği şenlikte, Mersin’de yaşayan Roman vatandaşlardan oluşan müzik, dans ve gösteri grupları sahne aldı, Romanlar gönüllerince eğlendi.

Şenlik, Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Turgutreis Mahallesi’ndeki Mersin Romanlar Derneği ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu binası önünden hareket eden kortejle başladı. İstiklal Caddesi’nden İnönü Bulvarı’ndaki Atatürk Parkı’na yürüyen kortejde renkli giysileriyle yer alan Roman gençler, yol boyunca Mersinlilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Korteje bazı Romanlar da faytonlarıyla eşlik etti. Atatürk Parkı içerisinde düzenlenen şenliğe ise Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, CHP ve HDP milletvekili adayları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Şenlikte, Romanların el emeği göz nuru ürettikleri ürünlerin tanıtımı ve satışının yapıldığı bir sergi alanı da oluşturuldu. Etkinliğe katılanlara Akdeniz Belediyesi tarafından karanfil dağıtıldı.

“ROMAN KARDEŞLERİMİZİN KÜLTÜRLERİNİ DEVAM ETTİREBİLMELERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Şenlikte konuşan Eş Başkan Mutlu, şenliği, Roman vatandaşların kültürlerinin, dillerinin, geleneklerinin kaybolmaması için düzenlediklerini söyledi. Etkinliği yaparken Roman vatandaşlardan da destek aldıklarını dile getiren Mutlu, Nisan ayında Melemez köyünde bir etkinlik daha gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bizim arzumuz şudur; bu sene bu etkinliklerin ilkini yapıyoruz. Bundan sonraki yıllarda istiyoruz ki, bu buluşmalarımız geleneksel olsun. Hıdrellez herkesin dileğini tuttuğu bir gündür. Biz de bu hıdrellez gününde ülkemizde huzur, barış, kardeşlik, eşitlik ve özgürlük dileyeceğiz. Roman kardeşlerimizin, toplumun en alt kesimi olduğu, sadece müzik yaptığı ve insanları eğlendirdiği bir toplum olarak algılanmasını istemiyoruz. Gerçekten Roman toplumu kendi gelenekleri, müziği ve özgür ruhuyla yaşayan bir toplumdur. Bu özgürlük duygularını yitirmemeleri gerekiyor. Biz Akdeniz Belediyesi olarak Roman kardeşlerimizin kültürlerini devam ettirebilmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Eş Başkan Türk de etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu atmosferi görünce oldukça duygulandığını belirten Türk, “Bu toprakların zenginliği olan bu kültürler yaşamalıdır. Bu kültür ve bu dil hiç kimsenin verdiği bir lütuf değildir. Dört mevsimi bir arada yaşayan çok güzel bir ülkemiz var. Ülkemizde var olan hiçbir kültürün, kimliğin ya da inancın bir diğeriyle sorunu yoktur. Roman Kültürleri Şenliği ile bu kültürlerin yaşatılması ve tanıtılması bizim boynumuzun borcudur” diye konuştu.

Hıdrellezin Roman kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Dalyam ise Hindistan’dan 600’lü yıllarda başlayan göçle birlikte bu kültürün tüm dünyaya yayıldığına işaret etti. Günümüzde Hindistan’da, Avrupa’da, Balkanlarda ve ülkemizde bu güzel günün kutlandığının altını çizen Daylam, “Böyle güzel bir günü hatırladıkları ve belediyemiz organizasyonuyla kutlamamıza vesile oldukları için Eş Başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Binlerce yıldır hep vardık, bundan sonra da var olacağız. Eşitsizlik bizim boynumuzda asılan bir pranga gibidir. İnşallah inancımızla, kültürümüzle bu prangadan kurtulacağız. Ben bu Hıdrellezde eşit yurttaşların olduğu bir Türkiye olsun, ayağı çıplak ve okula gidemeyen Roman çocukları kalmamasını dileyeceğim” şeklinde konuştu.

Şenlikte konuşmaların ardından tüm konuklar, dileklerinin gerçekleşmesi için hep birlikte karanfilleri denize attılar. Daha sonra sahne alan Roman orkestrası ve ses sanatçısı Ayşegül katılımcıları coşturdu. Roman gençlerden oluşan dans grupları, geleneksel danslarını sergilerken, minik Romanlardan oluşan ekibin gösterisi ise sempati topladı. Akşam 21.00’e kadar süren şenlikte, katılımcılar gönüllerince eğlendiler.

Editör: Barış Köksal