İlçeye bağlı Karayakup Mahallesi’ndeki Karayakup İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine okul bahçesinde akciğer hastalığı KOAH hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.

Eğitim öncesinde konuşan Okul Müdürü İbrahim Yurdaer Erboga öğrencileri KOAH konusunda bilinçlendirmek ve bu sağlık problemi ile ilgili farkındalık oluşturmak için böyle bir eğitim programı düzenlediklerini belirtti.

Erboğa, “Çocuklarımızın adını dahi duymadığı bu hastalığa ülkemizde yaklaşık 5 milyon kişinin yakalandığını, dünyada her yıl yaklaşık 2,5 milyon insanın bu hastalıktan öldüğünü, yine dünyada ölüm nedenleri arasında 6. sırada olduğunu görüyoruz” dedi.

Okulun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Fatih Gezici de sağlıklı ve hastalıklı iki ayrı akciğer kadavrası üzerinden konu ile ilgili öğrencilere sunum yaptı.

Hastalığın ana etkeninin sigara olduğunu ifade eden Gezici, “Nasıl ki kışın ısınmak için yaktığımız soba bir müddet sonra is ve dumandan tıkanıyorsa, sigara dumanıyla da akciğerlerimizdeki hava kesecikleri tıkanıyor” diyerek, bunun ise solunum yolu hastalıklarına sebep olduğuna dikkat çekti.

“GEÇ KALINMIŞ PİŞMANLIĞIN FAYDASI YOK”

Eğitime konuşmacı olarak katılan KOAH hastası Mustafa Yıldırım ise yaklaşık 25 yıllık sigara tiryakiliğiyle bu hastalığın pençesine düştüğünü söyledi.

Yürürken, merdivenleri çıkarken, uzun süre konuşurken dahi nefesinin tıkandığını anlatan Yıldırım, “Geç kalınmış pişmanlığın ve keşkelerin hiçbir faydası yok” diye konuştu.

Editör: Barış Köksal