Başbakanlık tarafından geçen yıl 19 Ekim tarihinin ‘Muhtarlar Günü’ olarak ilan edilmesinin ardından bugün Mersin’de tören düzenlenerek Muhtarlar Günü kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.00’da başlayan törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile muhtar derneklerinin başkanları ve mahalle muhtarları katıldı. Törende, Mersin Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Şeref Bolat, Mersin Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ergün Ünlü ve Türkiye Muhtarlar Federasyonu Mersin Şube Başkanı Halil İbrahim Soysal, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Buradaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.

Muhtarlar Günü kutlamaları, saat 10.30’dan itibaren Kültür Merkezi’nde devam etti. Törene, Vali Çakacak’ın yanı sıra protokol üyeleri ve muhtarlar katıldı.

“Muhtar, demokrasimizin vazgeçilmez bir neferidir”

Törenin açış konuşmasını yapan Mersin Tüm Muhtarlar Derneği Başkanı Bolat, köy ya da mahallede idarenin başı olan muhtarların seçimlerinde partilerin bir rolü olmadığını söyledi. Bolat, köy ve mahallelerde devletin temsilcisi konumunda olan muhtarların, sorumlu oldukları görevlerle köy ya da mahalle sakinlerinin sorunlarını çözmek, sorumlu oldukları yerleşim biriminin eksiklerinin giderilmesi için devlet kurumları ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışmakla yükümlü olduklarını belirtti. Türkiye’de yaklaşık 17 bin mahalle, 36 bin köy olmak üzere toplam 53 bin muhtar olduğunu ifade eden Bolat, “Muhtar, vatandaşın devletle buluşmasında en önemli kapıdır. Halkın sorun ve şikayetlerinin çözüm ve önerilerini devlet kurumlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına ileten ve halkı adına bunu takip eden, bulunduğu yöreyi temsil eden bir makamdır. Muhtar, demokrasimizin vazgeçilmez bir neferidir” dedi.

“Muhtarlarımız, devletimizin vatandaşlarımızla buluşmasında giriş kapısıdır”

Bir muhtarın şiir okumasının ardından muhtarlara hitap eden Vali Çakacak ise vatandaşların devlete ulaşmasının ilk basamağını oluşturan, devletin vatandaşla buluşmasında adeta giriş kapısı olma niteliği ile önemli bir görevi yerine getiren muhtarlarla buluşmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Mahalleler ve muhtarların, toplumsal gelişim ve demokrasinin kurumsallaşması açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Çakacak, “Bu nedenle bu yerleşim birimlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın teveccühü ve oylarıyla iş başına gelen muhtarlarımız, son derece önemli bir makamda bulunmakta ve önemli görevleri yerine getirmektedir. Muhtarlarımız, halkımız ile yerel ve merkezi yönetim arasındaki iletişimi sağlamakta ve halk ile devlet arasın bir köprü görevi üstlenmektedir. Bu gerçekten hareketle Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız, değerli muhtarlarımıza ayrı bir önem vermekte, onların görüş ve önerilerini oldukça önemsemektedirler. Bu itibarla geçtiğimiz yıl hükümetimiz tarafından 19 Ekim günü Muhtarlar Günü olarak ilan edilmiş ve muhtarlarımıza verilen değer taçlandırılmıştır. Ayrıca, hükümetimiz tarafından muhtarlarımızın idari ve ekonomik statülerinin güçlendirilmesine ilişkin düzenlemeler hayata geçirilmiş ve geçirilmeye de devam etmektedir” diye konuştu.

Muhtarlara en büyük önemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiğini, Başbakan Binali Yıldırım’ın da düzenli olarak muhtarlarla bir araya geldiğini kaydeden Çakacak, Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın da muhtarların sorun ve önerilerini ilk elden tespit ederek, ivedilikle çözüm sağladığını dile getirdi. İl Valisi olarak kendisinin de muhtarlarla bir araya gelmeye önem verdiğini ve ilettikleri konuları titizlikle değerlendirdiğini ifade eden Çakacak, “Bu çerçevede 2016 yılı içerisinde gerek Sayın Kalkınma Bakanımızın gerek de şahsımın katılımıyla tüm ilçelerimizde muhtarımızla buluşma toplantıları düzenlenmiş ve iletilen sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması için gerekli zemin oluşturulmuştur” şeklinde konuştu.

Bir kentin sosyo-ekonomik gelişiminin merkezi ve yerel yönetimler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar arasındaki işbirliği ve güç birliği ile sağlandığına işaret eden Çakacak, şöyle devam etti: “Bu birliktelik, kentte yaşayan vatandaşlarımızın hizmetlerden en üst düzeyde yararlanmalarını da beraberinde getirmektedir. Bizler de ilimizin tüm dinamikleriyle Mersinimizin sosyo-ekonomik kalkınması ve halkımızın refahının artırılması ortak hedefine kilitlenmiş bulunmaktayız. Bu kenetlenmenin en önemli sacayağı şüphesiz görev yaptıkları mahalleyi sosyal, ekonomik ve kültürel yönden en iyi bilen muhtarlarımızdır. Zira muhtarlarımız görev yaptıkları mahallenin ihtiyaç ve sorunlarını bizlere ileterek, milletimizin taleplerini bize ulaştırarak bilinmezin bilinir kılınmasına aracı olmaktadır. Muhtarlarımız, bu sayede halkımıza en iyi şekilde hizmet etme yükümlülüğünü yerine getirmemizde bizlere de büyük destek sağlamaktadır. Mersin’de görev yapan muhtarlarımızın, görevlerini bugüne kadar sorumluluk bilinciyle yerine getirdiklerine şahit olmaktan ayrıca büyük bir memnuniyet duyuyorum. Muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutluyorum.”
Konuşmaların ardından Vali Çakacak, Akdeniz ilçesi Mesudiye Mahallesi’nde 8 dönem muhtarlık yapan Osman Kütük, Yenişehir ilçesi Gazi Mahallesi’nde 6 dönem muhtarlık yapan Fehime Bölek ve Mersin’in en yaşlı muhtarı unvanına sahip olan Akdeniz ilçesi Kültür Mahallesi Muhtarı Muhyittin Ferah’a plaket verdi. Muhtarlar Kütük ve Bölek, rahatsızlıkları nedeniyle törene katılamazken, plaketlerini yakınları aldı.
Editör: Barış Köksal