Mersin'de yılladır tartışma konusu olan ve yaşanan ölümlü trafik kazalarıyla sık sık gündeme gelen Tulumba Köprülü Kavşağı'nın yıkılarak yerine battı-çıktı yapılacak olmasının, kentin trafik sorununu çözmeyeceği ileri sürüldü. 

Konuyla ilgili düşüncelerini düzenlediği toplantıyla aktaran aynı zamanda CHP'den Aday Adayı olan, Ulaştırma Uzmanı, Yüksek Mühendis Serdal Kuyucuoğlu, 1998 yılında Tulumba Köprülü Kavşağının yapılması gündeme geldiğinde, aynı endişeleri dile getirdiklerini ve ihalenin iptali için dava açtıklarını hatırlatarak, bugün 18 sene önceki iddialarının ve endişelerinin yerinde durduğunu söyledi.

Konuşmasında, köprülü kavşağın yapıldığı 1998 yılındaki süreci anlatan Kuyucuoğlu, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanının iki adet köprülü kavşak yapmaya karar verdiğini anımsatarak, "Yapılması planlanan köprülü kavşaklar ne imar planında, ne de Mersin trafik etütlerinde vardı. Mühendis ve mimar odaları, ihalenin şeklinden başlayıp, trafik etütlerinin yapılmadığını, ulaşım planının olmadığını, raylı sistem yapıldığında bu köprünün yıkılması gerekeceğini, imar planına işlenmediğini kamuoyu ile paylaşmıştı. Önce ben, sonra Mimarlar Odası dava açtı. Ancak mahkemenin tedbir kararı çıkmadı ve karar çıkıncaya kadar ilk köprülü kavşak yapıldı ve bitti. Hastanenin oradaki ikinci köprülü kavşak yapılamadı. 28 Ekim 1999 tarihinde benim açtığım dava sonuçlandı ve hukuka uyarlılık bulunmadığı belirtilerek ihalenin iptaline karar verildi. Mimarlar Odası'nın açtığı davada sonuçlandı ve planlama esaslarına uyarlılık bulunmadığına ve dava konusu işlemin iptaline karar verildi. Bugün 18 sene önceki iddialarımız ve endişelerimiz yerli yerinde duruyor. Bugün Tulumba Köprülü Kavşağı yıkılıyor, Mersin yine milyonlarca lirasını kaybediyor. Amacımız, Mersin'in yine zaman ve büyük maddi kayıplar yaşamamasıdır" dedi.

"BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

Şimdi o köprülü kavşağın yıkıldığını ve yeni bir düzenlemenin ihale edildiğini dile getiren Kuyucuoğlu, bununla ilgili de tereddütleri olduğunu ifade ederek, şu soruların yanıtlanmasını istedi; "Biz diyoruz ki, bu kentin trafik etütleri yenilendi mi? Mersin merkez ilçenin ulaşım planı yapıldı mı? Yapıldıysa kamuoyu ve sivil toplum örgütleriyle neden paylaşılmadı? Bu kavşak projesi, noktasal çözüm mü, yoksa bir bütünün parçası mı? İhale koşulları nedir? Kamuoyu ile neden paylaşılmadı? Kavşak projesi nasıldır, raylı sisteme uygun mudur? Bu sorularımızın cevabını bekliyoruz. Şeffaflık adına, kamu kaynaklarının rasyonel kullanılması adına, seçim döneminde söylenilen 'birlikte yönetme' sözleri adına Büyükşehir Belediye Başkanından açıklama bekliyoruz."

Burada yapılması gerekenin, kentin trafik etütlerini hızla yenileyip ulaşım planlarını yapmak, raylı sistemin de içinde bulunduğu bir planın parçası olarak kavşak düzenlemelerine başlamak olacağını vurgulayan Kuyucuoğlu, "Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ı, söz verdiği gibi şeffaf, katılımcı, paylaşımcı olmaya ve Mersin'in kaynaklarını doğru ve yerinde kullanmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

"STK'LARIN GÖRÜŞLERİ ALINMADI"

Şu an bu bölgede battı-çıktı şeklinde bir düzenleme yapıldığını belirten Kuyucuoğlu, sözlerine şöyle devam etti; "Bu hazırlanan projede Adnan Menderes Bulvarı'na dönüş yok. Halbuki, trafiğin yoğun kısmı şehir merkezinden gelerek kuzeye ve batıya doğru akmaktadır. Burada bu şekilde çok ciddi bir yığılma gelecektir. Projede geçişler tam olarak çözülememiş. Baktığımızda total olarak çok zorlama bir kavşak düzenlemesi ve bir kısım dönüşlerin çok zorlamalarla çözülmeye çalışıldığı bir proje. Kavşakların çok net, açık, insanların kolay anlayabileceği şekilde düzenlenmesi lazım. Bu projede maalesef ne sivil toplum örgütlerinin ne mühendis odalarının ne de kamuoyunun görüşleri alınmadı. Bu büyük eksik diye düşünüyoruz. Oysa ki, yerel yönetimlerin seçim öncesi ifadeleri, 'birlikte yöneteceğiz, istişare edeceğiz, birlikte karar vereceğiz' şeklindeydi. Ancak odalarla ve sivil toplum örgütleriyle bilgi alış verişinde bulunulmadı. Bu kent hepimizin, 18 yıl önce yapılan bir çalışma vardı, bugün ne oldu, o gün verilen paralar boşa gitti, bugün yıkıyoruz. Bu paralar hepimizin cebinden gidiyor. Bizim kaynaklarımız, milyonlarca para heba oluyor. Bu nedenle bizim görevimiz sivil toplum örgütleri olarak, vatandaş olarak uyarı görevini yapmaktır. Biz de bunu yapıyoruz."

"BÜYÜK GÖBEKLER SORUNU ÇÖZEBİLİR"

Battı çıktı yerine eğer alan müsait ise büyük göbeklerle, dönüşlerle trafik sorununu çözmenin mümkün olabileceğini savunan Kuyucuoğlu, "Bu hem görüntü hem de estetik olarak daha doğrudur. Ama zorunluluktan dolayı battı-çıktı olabilir. Su çıkabilir, bu sorun çözülebilir. Ama onun maliyeti nedir, bunu göz önünde bulundurmak gerekir ve raylı sistemi kullanabilir misiniz, buna bakmak lazım. Bu kavşaktaki en büyük sıkıntı çözümsüzlük var burada. Yani merkezden gelip Adnan Menderes Bulvarı üzerinden batıya geçiş çözülememiş. Yine Pozcu tarafına geçiş çözülememiş. Bu kavşağı neden yapıyoruz? Trafiği çözmek için. Bunlar çözülememiş. Soru işaretleri var. 1998 yılında köprülü kavşak yapılırken yaşadığımız endişeler, şu anda bu projede de devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal