Akdeniz belediyesi Eş Başkanları Mutlu ve Türk, Bahçe ve Barış mahallelerinde planlanan 'Toplum Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında, iki mahallenin sakinleriyle Fatih İlkokulu bahçesinde bir araya geldi. Toplantıya, İmar Müdürlüğü yetkilileri de katılarak, mahalle sakinlerine kentsel dönüşüm hakkında bilgi verdiler.

Toplantıda konuşan Eş Başkanı Mutlu, belediyede kentsel dönüşümle ilgili birim oluşturduklarını ifade ederek, vatandaşların bu birimden bilgi alabileceklerini belirtti. Her iki mahallenin yenilenmesiyle ilgili muhtarlar, mimarlar, mühendisler, şehir plancıları, akademisyenler, uzmanlar ve STK temsilcilerinin katılımıyla daha önce toplantı yaptıklarını da hatırlatan Mutlu, kentsel dönüşümü, Mersin halkı ve kent dinamikleriyle birlikte hayata geçirmek istediklerinin altını çizdi. Bu çalışmalardan önce kentsel dönüşüme dair anket yaptıklarını ve mahalle sakinlerinin yaklaşık yüzde 85'inin projeye olumlu baktığını kaydeden Mutlu, "İçinde kentin tüm dinamiklerinin ve halkın olduğu bir proje çalışması gerçekleştireceğiz. Bu süreçlerin hepsinden hem mahalle halkının hem muhtarların hem de meslek odalarının bilgisi olacak. Akdeniz Belediyesi olarak, sizin mülkünüz üzerinde rant elde etmek gibi bir derdimiz yok, olmayacak. Sizlerin de katılımıyla hep beraber bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmek istiyoruz. Amacımız, eğer burada bir kazanç, bir gelir olacaksa, burada yaşayanların, tozunu, toprağını, çilesini çeken halkın bu geliri elde etmesidir. Bütün derdimiz budur" dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ SİZLERİN KABULÜ VE MEMNUNİYETİDİR”

Eş Başkan Türk de projenin her aşamasını mahalle sakinleriyle paylaşacaklarını vurguladı. Vatandaşların, proje kapsamında kurulan komisyona her türlü konuda danışabileceklerini dile getiren Türk, “Belediye olarak bizim görevimiz, bu projede sizler için garantör olmak, hakkınızı korumak ve sizlerin mağdur edilmemeniz için haklarınızın savunucusu ve teminatı olmaktır. Dedenizden, babanızdan kalan mülkleri, hiç kimsenin ucuza almaması için yanınızda olacağız, birlikte çalışacağız ve sürecin her aşamasını sizlerle paylaşacağız. Birlikte çalıştığımız kent dinamikleri ile yeni, çağdaş ve gelişmiş ülkelerdeki gibi projeler, örnek konut taslakları ortaya koyacağız. Bu taslak planlarda kentin iklimi, dağ ve denizi dikkate alınacaktır. Bu sayede hem evlerinizin hem de yaşadığınız çevrenin değeri yükselecektir, sizlerin de refahı artacaktır. Biz belediye olarak hiçbir çıkar beklemiyoruz. Önceliğimiz, sizlerin kabulü ve memnuniyetidir. Süreci yüklenici firmalara teslim etmeyeceğiz. Tüm endişe, itiraz, öneri ve kaygılarınızı dinleyeceğiz" diye konuştu.

Toplantıda söz alan Barış ve Bahçe mahallelerinin sakinleri ise soru, talep, öneri ve kaygılarını aktardı. Bazı vatandaşlar projesinin en kısa sürede başlamasını isterken, bazıları da kentin iklimine, dağ-deniz konumuna ve hakim rüzgarlara uygun konutlar yapılması önerisinde bulundu.

Soruları yanıtlayan Şehir Plancısı Leyla Özel, projenin uygulama aşamasındaki tüm çalışmaları mahalle halkıyla paylaşacaklarını, halkın görüş ve önerilerini alacaklarını, beğenilmeyen, eleştirilen konuları tartışmaya açacaklarını kaydetti. Yapılacak yeni konutların daha güvenli ve sağlıklı olacağını belirten Özel, park ve yeşil alanlar, sosyal, kültürel ve sportif tesislerin de üretileceğini söyledi.

Editör: Barış Köksal