Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin ulaşım ve toplu taşıma sorununu Monorail (Tekray) Sistem ile çözmek için kolları sıvadı. 

Monorail Sistem’in Mersin’e uygulanabilirliğini tartışmaya açan Büyükşehir Belediyesi, sistemin hayata geçmesi halinde ilk etapta kentin doğu-batı ekseninde 13,1 kilometrelik çift hat üzerinde 18 istasyon kurarak yolcu taşımayı planlanıyor. 
Monorail Sistem Projesi'nin tanıtımı Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Şehir dışında olduğu için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın katılmadığı toplantıda, sistemin Mersin’e uygulanabilirliği tartışmaya açıldı. Toplantıya, çok sayıda kamu kurum ve kuruluş yetkilisi ile sivil toplum kuruluşları ve odaların temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Kerim Tufan, Monorail Sistem projesinin Başkan Kocamaz’ın çok istediği, göz bebeği gibi koruyup büyütmeye çalıştığı bir proje olduğunu söyledi. Seçim çalışmaları sırasında yaptırdıkları anketlerde toplu taşıma, trafik sorununun hep ilk 3’ün içinde yer aldığını aktaran Tufan, o nedenle toplu taşıma konusunu öncelikle ele aldıklarını belirtti. Toplu taşıma sorununun çözümü için sivil toplum kuruluşları ve ilgili odalarla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduklarını dile getiren Tufan, “Monorail Sistemi, Çukurova'nın tamamını etkisi altına alacak ve geleceğini belirleyecek çok önemli bir proje. İlk başta Mersin merkez düşünülse de ikinci etabında Erdemli, Silifke, Tarsus hatta Adana, Antakya gibi geniş bir hinterlandı kapsayan ve bu kadar geniş bir kitleyi içine alan bir proje. Bugüne kadar Mersin’de dolmuşlar, otobüsler alınmış, yeni hatlar verilmiş ama toplu taşıma sorunu bir türlü çözülememiş, aksine daha karmaşık hale getirilmiş. Avrupa'da dolmuş diye bir kavram yokken bizde yüzlerce dolmuş var. Bu, Türkiye’nin genelinde böyle” dedi.
“MERSİN BU TEKNOLOJİYE İLK SIRALARDA KAVUŞMUŞ OLACAK”
Monorail Sistem’in çok büyük bir proje olduğunun altını çizen Tufan, büyük projelerin büyük zaman aldığını vurgulayarak, “Burhanettin Kocamaz'ın seçimlerde vaat ettiği projeler de böyle uzun zaman alacak projeler. O yüzden Mersin halkından tek ricamız, bize biraz zaman vermeleridir. Çünkü iyi bir ekip kurduk, çok tecrübeli bir belediye başkanımız var, hizmet konusunda asla sorunumuz olmaz. Mersinli vatandaşlarımızdan biraz sabırlı olmalarını talep ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin yeni yeni tanımaya başladığı bu teknolojiye Mersin ilk sıralarda kavuşmuş olacak. Son derece güvenli, son derece ekonomik ve çevreci bir proje. Bu projenin tadına hep birlikte varacağız inşallah” diye konuştu.

“MONORAIL SİSTEMDE 100 YILDIR HİÇ KAZA YAŞANMADI”
Toplantıda daha sonra Monorail Sistem’in Türkiye’deki tek yerli firmasının yetkilileri tarafından, Mersin için hazırlanan proje katılımcılara anlatıldı. Ataray Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Alioğlu, yaptığı sunumda, projenin Mersin Tren Garı ile Mezitli-Soli Kavşağı arasında kalan İstiklal Caddesi üzerinden Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na gidecek 13,1 kilometrelik çift hat üzerinde toplam 18 istasyondan oluşan, yolcu taşıma amaçlı Monorail Sistemi’nin kurulmasını içerdiğini söyledi. Kurulacak olan Monorail hattının zeminden yaklaşık 8 metre yükseklikte olacağını, çelik kolon ve çelik kirişlerden oluşacak 3 fazlı 380 volt standart şehir şebekesinden elektrik enerjisi ile besleneceğini bildiren Alioğlu, “Hat üzerinde her biri 5 vagondan oluşan 28 dizin çalışacak. Her bir araçta toplam 50 kişi seyahat edebilecek olup, 5 vagon bağlı olan bir dizi 50 metre uzunluğunda olacak. Hat üzerindeki bir turunu 42 dakikada tamamlayacak sistem, her türlü iklim koşullarından etkilenmeden, hiçbir makinist veya sürücüye gereksinim duymadan yolcu taşıma işlemini günün 24 saatinde gerçekleştirebilecektir. Monorail hattının tamamı çift hat olarak kurulacak. Monorail hattı zeminden yukarıya kurulacağından, hat üzerinde bulunan karayolu ve yolcular etkilenmeyecek. Sistem 8-9 şiddetinde depremlere dayanıklı olacak. Araçları taşıyacak kiriş ve kolonlar korumalı olarak tasarlanıp, güvenlik üst düzeyde olacaktır” ifadelerini kullandı.

Dünyada 100 yıldan bu yana kullanılan sistemde şu ana kadar bir kaza yaşamadığının altını çizen Alioğlu, saatte çift yönde 17 bin 400 kişinin taşınacağı sistem ile günlük 70 bin kişinin taşınmasının hedeflendiğini kaydetti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Alioğlu, Mersin’de gerçekleştirilmesi planlanan sistemin maliyetinin 70 milyon dolar olduğunu belirterek, “Bu sistem ile ilgili Türkiye'de şu an Ankara, İstanbul ve Adana Büyükşehir Belediyeleri ile projelerimizi başlattık. Tamamen yerli üreticiyiz. Bu projeyi yap-işlet-devret modeliyle yapıyoruz. 20 yıl işlettikten sonra belediyeye devri öngörülüyor. Belediyenin bütçesinden para çıkmayacak. Mersin için belirlenen hat üzerinde belediye ile birlikte çalıştık. Mersin Üniversitesi ve Kuzey Mersin de bu hatta eklenecek. Otogar, olmazsa olmaz zaten” şeklinde konuştu.
Editör: Barış Köksal