Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu da yıkımına başlanan aquaparkta incelemelerde bulundu. Tunçsu, burada yaptığı açıklamada, söz konusu alanın denizden dolgu alanı olarak Kıyı Kanunu'na aykırı olarak yapılan bir yapı olması sebebiyle Danıştay'ın projeyi yok sayıp yıkım kararı verdiğini ifade etti. Bu yıkımın bir kamu zararı oluşturacağını öngörerek Danıştay'a sorduklarını belirten Tunçsu, "Bu projenin yok sayılmasını, buranın kaldırılması olarak anlarsak burada yapılan 34 milyon liralık bir yatırım var. Hesaplar bunu gösteriyor. Burada bir kamu zararı oluşabilir. Danıştay bize verdiği cevapta 'hayır kamu zararı yok, ben sözümü söyledim, sen gereğini yapacaksın' cevabını aldık" dedi.

İçişleri Bakanlığı'na sorduklarında da yargı kararının uygulanmasının istendiğini ifade eden Tunçsu, "Bunun üzerine hem Danıştay'ın kararı hem de İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda bize yol gösteren yazısı üzerine bu alandaki yapıların değerinin tespitini yaptırdık. Çünkü bundan sonra bu yanlış, kanuna aykırı olarak yapılan bu yapılar bir kamu zararıdır. Böyle bir yatırım yapmak, bunun sorumlularından tekrar alınması amacıyla tespitlerini yaptık. Buradaki her bir binanın kaça mal olduğunu, değerini, bunlarla ilgili rücu işlemlerini yapacağımız için bu tespiti yaptık. Tespitimiz geçen hafta bitti. Biz de bu hafta buradaki binaları kaldırarak boş eski haline getireceğiz" diye konuştu.

HUKUKİ SÜREÇ

Mersin Temiz Toplum Derneği üyesi Hidayet Dinçer, 2012'de Mersin 1. İdare Mahkemesi'ne başvurarak, 5 yıl önce 45 dönüm arazi üzerine 34 milyon lira harcanarak yapılan aquaparkın Kıyı Kanunu'na aykırı olduğunu, şehir merkezi ve kumsalda en değerli mevkide yer aldığını, proje için harcanan paranın da kamu yararına olmadığını iddia etti.

Bunun üzerine mahkeme, yaptığı incelemede projenin, kıyı mevzuatı hükümleri ile şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi ise projenin, mevcut yasalara ve şehircilik ilkelerine uygun olduğunu belirtip Danıştay'a başvurarak yerel mahkemenin kararının iptalini istedi. Danıştay 6. Dairesi yerinde keşif yapılmadan karar verildiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımı ile hizmete açtı.

Danıştay'ın kararı üzerine Mersin 1. İdare Mahkemesi yerinde yaptığı keşif sonrası daha önceki gibi yürütmeyi durdurma kararında ısrar etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi karara itiraz etti. Dosyayı görüşen Danıştay 6. Dairesi itirazı reddederek idare mahkemesinin kararının yerinde olduğuna hükmetti.

2014 yılı Mart ayında yapılan seçimlerde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Burhanettin Kocamaz ise tesisi kurtarmak için Danıştay 6'ncı Dairesi'ne karar düzeltme başvurusunda bulundu. Danıştay 6. Dairesi, mevcut delil durumu ve dosya kapsamına göre karar düzeltme isteminin 'incelenmeksizin' oy birliğiyle reddine karar vererek, yaşanan hukuk sürecinde son noktayı koydu.

Editör: Barış Köksal