İlçeye bağlı belde ve köylerde yetiştirilen açıktaki çileğin hasadı başlarken, örtü altında da domates hasadına devam edilmesiyle birlikte domatesler Atayurt Mahallesi haline getirilip buradan Rusya’ya ihraç edilmeye başladı.

Atayurt Hal Derneği Başkanı Ali Türer, çilek ve domates ihracatının başladığını, Rusya'ya ihraç edildiğini, iç piyasada ise Ankara, İstanbul başta olmak üzere talebe göre yurdun değişik yerlerine gönderildiğini belirtti.

Türer, çileğin şu an iç piyasaya 3 lira, ihracata 3.60 liradan gönderildiğini, domatesin ise iç piyasaya 2 liraya gönderilirken ihracata 2.30 liraya gönderildiğini kaydetti. Türer, bu yıl 15 bin dönüm araziden 60 bin dönüm çilek hasadı yapılacağını bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edileceğini söyledi.

Silifke'nin son yıllarda en yoğun çilek üretim merkezlerinden biri olduğunu, bu sezon hasadın başlamasıyla birlikte ihracatında başlamasının sevindirici olduğunu ifade eden Türer, fiyatların bu yıl aşağı düşmeyip daha fazla olması beklentisi içerisinde olduklarını söyledi. Hasat sezonunun Temmuz ayı sonuna kadar süreceğine dikkat çeken Türer, şöyle konuştu:

“Silifke çileği tüm dünyada tanınır hale geldi. Böylelikle yoğurdu ile tanınan Silifke artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar.”

Türer, Silifke’de 14 bin 500 dönüm alanda 175 bin ton domates üretimi yapıldığını, bu üretimin 4 bin dönümlük kısmının seralarda gerçekleştiğini, üretilen domatesin 58 bin tonunun başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak ve Bulgaristan'a ihraç edileceğini anlattı. Türer, domatesin kalan kısmının Ankara, İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafına gönderildiğini sözlerine ekledi.

Editör: Barış Köksal