Firma yetkilileri, çadırı otogar yaptıklarını, Cumartesi günü açılışını yapacaklarını açıkladılar.

Kentte uzun süredir tartışılan yeni otogar hizmete girdi ancak sıkıntılar bir türlü aşılamadı. Yeni otogar MEŞTİ'ye 2 firma dışında hiçbir otobüs firması giriş yapmazken, otobüsler Tarsus Otogarı'ndan çıkış yapıyorlar. Otogar esnafı, yıkılan eski otogarın karşısına çadır kurarak, yolcuları buradan Tarsus'a taşıma kararı aldılar. Çadırı otogar yaptıklarını açıklayan esnaf, Cumartesi günü de 'çadır otogarın' açılışını yapacaklarını açıkladılar.

Çadır önünde açıklama yapan Mersin Şehirlerarası Otobüs ve Yazıhane İşletmecileri Genel Sekreteri Veli Tol, "Mersin kamuoyunda yanlış algı yaratılmaya çalışılıyor. Başkan diyor ki bedava oturuyorlardı. Bu otogarın içinde 30-35 yıldır çalışan biz işletmeciler olarak Burhanettin Kocamaz'ın bedava oturuyorlar kelimesini kesinlikle katılmıyoruz. Takdir edersiniz ki 163 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun bir hükmü var. Türk kira kontratlarının sonunda yıl sonu itibariyle ÜFE, TÜFE oranında zam yapılır ifadesi var. Bu noktada bu sürece kadar bize burayı kiralayan gelmiş, geçmiş tüm belediye başkanlarına ithamda bulunmakla beraber, esnaf olarak geçmişteki hiçbir belediye başkanının suçu olmadığını, bizler içerisinde işletmeciler olarak yasal çerçeve içerisinde ÜFE, TÜFE oranında zam ödeyerek buralara geldik. Yeni kira kontratlarında ne yazıyor. Keyfime göre zam yaparım mı diyor, yoksa ÜFE, TÜFE oranında zam yaparım mı diyor" şeklinde konuştu.

Ulaştırma sektörününü çok sıkıntılı olduğunu vurgulayan Tol, "Hava yolları ile olan rekabetimiz bilinen bir gerçek. Tüm bunlara rağmen bu sektörün temsilcileri, halkımızı mağdur etmeme adına, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nden, Ulaştırma Bakanlığı'ndan almış oldukları taban ve tavan fiyatlarının altında dahi bir fiyat uygulaması yapıyorlar. Bizim tüm yapılanmamız hep hukuk içerisinde süren bir yapılanma. Bedava olmasını istemiyoruz zaten biz. Elbette ki gelişen ve değişen dünyada bizler, yeni otogarın bu kentte yakışır konumda olmasını hem fikirliliğimizi ortaya koymak istiyoruz. Bu esnaf şunu söylemiyor. Biz 30-35 yıldır burada şu fiyatlara otururken, bu fiyatlardan devam edelim de demiyoruz. Fiyatların yukarıya çekilmesi konusunda da hemfikiriz. Bu kenti idare edenler bir günden bir güne bizlerle uzlaşma noktasına gelip çocuklar, arkadaşlar bir makul fiyat bulalım noktasında oturan bir devlet adamına yaraşır hiçbir duruş sergilediğini de görmedik. Elbette ki bu fiyatlar makul bir seviyeye çıkacaktır. Ancak bize şunu söylesin. Bu kentte hep beraber yaşayacağız. Burası metropol bir kent. Bazı dedikodularla günde karıştırmak isteyenler olabilir diyebilir. Ne yapacağız çocuklar konuma gelmemiştir. Yasal çerçeve içerisinde gittik. Mahkemenin verdiği kararı dahil yok sayarak kendi bildiğini okudu" diye konuştu.

ÇADIR OTOGAR CUMARTESİ GÜNÜ AÇILACAK

Mersin Otobüs Yazıhaneleri Kooperatif Başkanı Ramazan Avcı ise, "Bir otogar açmışsınız, otobüsü nerede, yolcusu nerede. Bir gidin bakın o otogarda otobüs kalkıyor mu, yolcu otobüse biniyor mu? Otobüsü olmayan, yolcusu olmayan, firması olmayan altın kaplamalı otogar yapsanız ne olacak. Buraya gelip başımıza yıkmanın kime ne hayrı vardı. Makul şartlarda, makul seviyede anlaşabilirdik. Oda başkanlarına sesleniyor. Sizlere 1. İdare Mahkemesi'nin, 2. İdare Mahkemesi'nin sizlerden istediği fiyat tespitini yaptınız, belediyeye sundunuz. Bu tespitlerinizin arkasında durun. Belediye Başkanı'na deyin ki Sayın Başkanım mahkeme bizden bunları istedi, biz de bu tespitlerde bulunduk. Bunun üzerinden arkadaşlarla uzlaşın. Biz fiyatlar pahalı diye girmiyoruz. Cumartesi günü bütün herkesi çadır otogarımızın açılışına davet ediyorum" dedi.

Editör: Barış Köksal