23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın resmi kutlamalarında sadece Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasını kabul etmeyen CHP’liler ile demokratik kitle örgütleri, Cumhuriyet Alanı’ndaki resmi törenin ardından ayrı bir kutlama gerçekleştirdiler. CHP’liler ve aralarında ADD, ÇYDD, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş Sendikası, TEMA Mersin şubelerinin üyelerinin bulunduğu grup, sabah saat 08.30’dan itibaren Cumhuriyet Alanı’nda toplandı. Polisin, CHP ve ADD çelenklerinin alana sokulmasına resmi tören bitene kadar izin vermemesi üzerine, iki çelenk polis bariyerlerinin önüne bırakılırken, alternatif kutlama için gelenlerin Atatürk ve Türk bayrağı baskılı tişörtler giymeleri, çocuklar, balonlar ve bayraklarla törene katılmaları dikkat çekti.
Bir kız öğrencinin alanda bulunanlara şeker de dağıttığı 23 Nisan kutlamalarının resmi ayağı, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, gaziler ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilirken, törende CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar, partililer ve alternatif kutlama için gelenler de yer aldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Gül’ün Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından resmi törene katılanlar alandan ayrılırken, alternatif kutlama için gelenler, törenin çok kısa sürmesine ve günün anlamına ilişkin konuşma yapılmamasına tepki gösterdiler. Daha sonra CHP’liler ile demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de alternatif kutlamaya geçti. CHP İl Başkanı Akar ile ADD Şube Başkanı Saadet Bilir ve ÇYDD üyeleri Atatürk Anıtı’na ayrı ayrı çelenk koydular.

Çelenk sunumunun ardından bir konuşma yapan Akar, her milletin bayramları olduğunu ve bu bayramların devlet aracılığıyla şenlikler içerisinde kutlandığını söyleyerek, “Ama görüyorsunuz bayramlarımız 2-2,5 dakika süren kutlamalar haline dönüştü. Oysa bayramlar gelecek nesillere şenlikler içerisinde devredilmeli. İnsanların geçmişini hatırlamaları, kutlamalardan zevk almaları lazım. Onun için CHP bugün burada. Üyelerle beraber bu bayramın içinin boş olduğunu ispat etmek için burada. Bu bayramların daha iyi kutlanması için burada” dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan Akar, modern cumhuriyetin kurulmasında canlarını esirgemeyen başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şehitler ve gazileri minnetle andıklarını kaydetti. Cumhuriyetin sonsuza dek yaşatılmasında en önemli temelin Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu vurgulayan Akar, “Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni devre dışı bırakıp milletin geleceğini başka mecralarda arayan hükümetin davranışını kınıyoruz. TBMM’nin önderliği her şeyin üstündedir. Onu yaşatmak, ileriye götürmek hepimizin görevidir. Bu görevin gelecek nesillere aktarılabilmesi için çocuklarımıza TBMM’nin önemini, cumhuriyetin ne olduğunu öğretmemiz en başta gelen vatandaşlık görevimizdir. Bize emanet edilen cumhuriyeti kanımızın son damlasına kadar savunacağımıza kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

ADD Mersin Şube Başkanı Saadet Bilir’in de bir konuşma yaptığı kutlamalar, ÇYDD Çocuk Kulübü üyesi çocukların okuduğu şiirler ve davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.
Editör: Barış Köksal