Toroslar Belediyesi’nin, Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 79’uncu yıl dönümü olan 10 Kasım’da ‘10 Bin Kişiyle Atamıza Koşuyoruz” sloganıyla oluşturacağı dünyanın en büyük ‘Canlı Atatürk Portresi’nde yer almak isteyen gönüllüler, sabah saat 07.00’den itibaren Toroslar Cumhuriyet Meydanı’nda toplanmaya başladı. İlerleyen saatlerde gönüllülerin sayısı 7 binin üzerine çıktı. Etkinlikte, Toroslar Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin ile Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna başta olmak üzere rekor danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural, gaziler, sivil toplum örgütleri ve odaların başkanları da yer aldı.

Binlerce kişi Atatürk portresi oluşturdu


Hem Atatürk’e bağlılıklarını ifade etmek hem de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmek için rekor denemek üzere bir araya gelen binlerce insan, Belediye Başkanı Tuna’nın anonsu ve sirenlerin çalmaya başlamasıyla saat 09.05’te 2 dakika saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı’nı okudu. Saat 10.00 sıralarında Başkan Tuna’nın öncülüğünde portreyi oluşturmak için siyah ve beyaz kartonları ellerine alan gönüllüler, Atatürk portresini oluşturmaya başladı. Başkan Tuna’nın mikrofonu eline alarak, portrenin oluşturulabilmesi için gönüllülerin arasına girip, tek tek düzenleme yapma çabası da dikkat çekti. Tüm gönüllülerin portre için hazırlanmasının ardından, siyah-beyaz kartonları kaldıran binlerce Mersinli Atatürk portresi oluşturdu.

“Atatürk’ü böyle bir manevi iklim içinde anmak çok özel ve çok güzeldi”


Rekor denemesinin ardından etkinliğe katılan vatandaşlara teşekkür eden Başkan Tuna, gazetecilere yaptığı açıklamada, hiç prova yapmadan sadece davet ettikleri binlerce gönüllünün, 10 Kasım sabahında Cumhuriyet Meydanı’na gelerek, sabırla talimatları dinleyip yerine getirmelerinin çok anlamlı olduğunu söyledi. Tuna, “Ulu Önderimiz, Cumhuriyetimizin kurucusu, bu vatanın kurtarıcısı, bizim kahramanımız, dünya lideri Atatürk’ün Hakk’a yürüyüşünün 79’uncu ölüm yıl dönümünde, O’nu bu şekilde bir manevi iklim içerisinde anmak çok özel ve çok güzeldi. Bu muhteşem insanlara, sadece davete icabet edip sabahın 7’sinden bu saate kadar sabırla ve inatla burada bekledikleri için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Eksikler vardı, bunu biliyorduk, antrenman yapmak gerekiyordu ama 8-10 bin insanı toplamak da takdir edersiniz ki, mümkün değil. Onun için hiç antrenman yapmadan bu disipline uyarak, bir asker görüntüsünde duran bütün vatandaşlarımıza sabırlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“7 bin 700 arkadaşımız geldi. Bu bir rekordur”


Atatürk’ün ilke ve inkılaplarını yaşatmaya ve genç neslin belleklerine kazımaya devam edeceklerini vurgulayan Tuna, “Ulu Önder'in dün söylediklerinin bugün nasıl hayata geçtiği, dün yaptığı tespitleri ve tedavisinin ne olması gerektiği, Atatürk’ün söylediği o veciz ifadelerin hepsinin altında yatıyor. Bunu doğru anlamak lazım. Zaten, kendisi de ‘Beni görmek, yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim hedeflerimi görmenizdir’ diyordu. İşte biz onun fikirlerini görüyoruz, hedeflerini biliyoruz. Hedefleri, muasır medeniyet seviyesinin üzerinde bir Türkiye Cumhuriyeti inşa etmekti, temellerini attı. Onu yükseltecek olan bizleriz. Bu inançlı Türk gençliğiyle bunu da başaracağız” diye konuştu.


Portreye katılan gönüllü sayısını 7 bin 700 kişi olarak açıklayan Tuna, “Etkinlik için 10 bin insan ismini yazdırdı. Biraz eksik kaldığı için levhaları çift tutmak gerekti bazı yerlerde. Biraz karışıklık ondan oldu ama bu bir rekordur. Şu anda dünyada yapılmış olan bu tip çalışmanın rekoru 4 bin 500 kişiydi. Burada 7 bin 700 arkadaşımız geldi. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Barış Köksal