Yenişehir Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen açılışa, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ile sektör temsilcileri katıldı. Açılış öncesi konuşan Başkan Şerafettin Aşut, katılımcı firmaların fuarda kendisini, ürünlerini ve daha da önemlisi markalarını tanıtma fırsatı bulacağını belirterek, "Gerek ekonomisi gerekse sosyal yaşam kalitesiyle her geçen gün cazibesi artan Mersin'de inşaat sektörü, onu destekleyen, onlarca sektörlerle birlikte hızla gelişmektedir. Kaliteli, sağlıklı ve yaşanabilir konutlara taleplerin giderek artığı görülmektedir. Ayrıca site modelinde geniş yaşam çevresi olan üst donatıları olan teknolojiyi kullanan nitelikli konutlara olan ilginin büyümesi, yenilikçilere olan talebi artırmaktadır. Bu arada kentimizde modern, sağlam ve sağlıklı konutlara olan ilgi eski konutlara yönelik tadilat, boyama, dekorasyon ve peyzaj gibi çeşitli hizmetler için yeni iş potansiyelleri yaratmaktadır. Böylesi fuarların bu yenilikçi vizyonu oluşturma ve iş potansiyelini artırma anlamında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda hiç ara vermeden istikrarlı bir şekilde devam ettiğimiz, 8. yapı ve emlak fuarının düzenlenmesini sağlayan, destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

"MERSİN'DE ÇARPIK BİR KENTLEŞME YAŞANMIŞTIR"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise inşaat sektörünün son yıllarda hızla bir büyüme gösterdiğini kaydederek, "Bu açıdan bu fuarı kentimiz için oldukça değerli buluyoruz. Mersin emlak sektörü açısından her gün büyüyen yapısıyla önemli bir merkezdir. Ancak 1960'lı yıllarda bütün Türkiye'de olduğu gibi Mersin'de de çarpık bir kentleşme yaşanmıştır. Buna 1990'lı yılların başında yoğunlaşan aşırı göçün yarattığı gecekondulaşma ve sahillerin yüksek katlı binalarla talan edilmesi eklenince maalesef ortaya bugün ki olumsuz görüntü çıkmıştır. Kentimizde ruhu, felsefesi, estetiği olmayan çirkin bina yığınlarının oluşturduğu bölgeler maalesef varlığını korumaktalar. Bugün artık zararın neresinden dönülürse kardır diyerek kamu binaları ile özel sektör projeleriyle her eserde kentsel gelişime, estetiğe ve işleve önem vermeliyiz ve vermek zorundayız" diye konuştu.


"MERSİN'İ DÜNYANIN PARLAYAN YILDIZI YAPACAĞIZ"
Mersin'e çalışmalarıyla bir kimlik, bir farklılık, bir estetik katacak olunursa o zaman işlerini en iyi şekilde yapmış olacaklarını vurgulayan Kocamaz, "Burada hepimize çok büyük görevler düşmektedir. Tarihin, coğrafyanın tabiatın kondüktörün şehrimize sağladığı tüm imkanları sonuna kadar kullanarak Mersin'i sadece bölgesinin, Türkiye'nin değil Akdeniz'den başlayarak tüm dünyanın parlayan yıldızı haline getirmeliyiz. Bu konuda da azimliyiz, kararlıyız. Bunun için öncelikle ortak değerler ve ortak hayaller etrafından birleşerek imkanlarımızı ve enerjimizi bu doğrultuda kullanmak zorundayız. Mersin'in geleceğini birlikte kuralım diye çıktığımız bu yolda hedefimiz Mersin'i bölgesinin Türkiye'nin ve dünyanın en cazip marka şehirlerinden biri haline dönüştürebiliriz. Projelerimizi, planlarımızı bu anlayışla hazırladık. Mersin'i milletimizin ihtişamlı tarihinden ve medeniyet tasavvufundan aldığımız güçle Türkiye'mizin aydınlık yarınlarının müjdecisi ve öncüsü yapmak en büyük hayalimizdir. Türkiye'de ekonomiye yön veren ilk 10 şehri sayın deseler bunlardan biri hiç şüphesiz Mersin olur. Ancak Mersin Kalkınma Bakanlığı'nın illerin ve bölgelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasında 6 bölge içinde ancak 3. bölgede yer aldığını görmemiz bizi üzmektedir. Mersin'in ekonomik potansiyel algısı ile bu şehrin sosyoekonomik düzeyi arasında maalesef bir orantısızlık söz konusudur. Bu konuda geçmişin muhasebesi yapmak önemlidir ama yeterli değildir. Şehri ve hemşehrilerimizi ortak bir gelecek tasavvuru, ortak hedefler, ortak hayaller etrafından birleştirmek zorundayız" şeklinde konuştu.


Mersin Valisi Özdemir Çakacak da fuarların hem Mersin için hem de Türkiye için son derece önemli olduğunun altını çizerek, "Özellikle yapı fuarı Mersin her sektörde olduğu gibi inşaat konusunda da ülkemizin en önde gelen kentlerinden birisidir. İnşaat işlerine baktığımızda ülke genelinde Türk müteahhitleri dünyada adından övgü ile söz ettiriyor. Bunlar bizim için gurur kaynağı. Bu yüzden bu sektörü ilimizde canlı tutacak bu tür fuarların düzenlenmesi son derece önemlidir. Bu fuarın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından fuara emeği geçenlere plaketleri verildi. Ardından protokol üyeleri tarafından fuarın açılışı yapıldı. Fuar 2 Kasım'a kadar ziyaretçilere açık olacak.









Editör: Barış Köksal