Mersin SMMMO Başkanı Göktaş, 3568 Sayılı Mali Müşavirlik Yasası’nın yayınlanışının 24. yıldönümü dolayısıyla İHA’ya açıklama yaptı. Mali müşavirlik mesleğinin yönetim organlarının seçimlerinde uygulanan nispi temsil sistemini eleştiren Göktaş, dünyada meslek odalarında örneği olmayan bu sistemin hizmeti kilitleyen bir sonuç yarattığının artık kesinleştiğini söyledi. Sistemin meslek odalarının yapılarına ve işlevlerine uygun olmadığını ifade eden Göktaş, “Üstelik kamu yararına da dayanmamaktadır. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yönetiminde 5’e 4 olarak şekillendirilen, anti demokratik düzenlemeler bugün büyük bir demokrasi ayıbı olarak sürmektedir. TÜRMOB yönetimde; 86 bin kişilik mali müşavirleri temsilen 4 kişi varken, 4 bin yeminli mali müşaviri 5 kişi temsil ediyor. Üstelik Birlik başkanı da yeminli mali müşavir olmak zorunda. Buradaki demokrasi ayıbı, açık hukuksuzluk düzeltilmelidir” diye konuştu.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun (KGK) esas işlevinin meslekteki kaliteyi gözetlemek ve denetlemek olması gerektiğine işaret eden Göktaş, KGK’nin yayınladığı Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin de meslektaşı mağdur ettiğini, mesleğin ve Türkiye’nin geleceğine büyük bir darbe vurduğunu öne sürdü. Göktaş, “Türkiye’de yaklaşık 500 bin işletme ve 100 bine yakın meslektaşı ilgilendiren bağımsız denetim konusu bugün büyük bir yaraya dönüştü. Yönetmeliğin iptali için TÜRMOB dava açtı. Gençlerin önünün tıkanarak sınav getirilmesi, mesleki unvanlar arasında ayrımcılık yapılması, TÜRMOB’un verdiği eğitimlerin kabul edilmemesi ve KGK’nin TÜRMOB’un yapacağı işleri üstlenmesi hukuka bütünüyle aykırıdır” ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilen ve çözüm bekleyen taleplerini de sıralayan Göktaş, angaryaların ve başta 5’e 4 olmak üzere meslek yasalarının antidemokratik hükümlerinin kaldırılmasını istedi. TÜRMOB Genel Kurulu’nca kabul edilen yönetmeliklerin yayınlanmasını da isteyen Göktaş, diğer taleplerini de şöyle sıraladı: “Sınav mağdurlarının ek sınav talebi yerine getirilsin. Bilgi amaçlı bildirimlerden alınan özel usulsüzlük cezaları kaldırılsın. Müşteri Bildirim Listeleri kaldırılsın. Son dönem geçici vergi beyanı kaldırılsın. Meslek mensubu olmayanların da denetçi olmasına yol açabilecek, yeni TTK’nin 400. maddesi değiştirilmesin. Denetim sürecinde yetki belgeleri ve ruhsat harçları bedelleri alınmasın. E-beyanname şifresi mükelleflere değil, yalnızca meslek mensuplarına verilsin. Meslek mensubunun KDV yükü azaltılsın. Beyannamelerin imzalanmasıyla ilgili parasal sınırlandırılmalar kaldırılsın. Serbest meslek uygulamasında gelir-KDV çelişkisi düzeltilsin. Ücret tarifesinin yayınlanması yetkisi TÜRMOB’a bırakılsın. Bakanlık vesayetine son verilsin.”
Editör: Barış Köksal