TURMEPA Deniz Temiz Derneği Uluslararası Kıyı Temizleme Etkinliği, dünya ile eş zamanlı olarak Mersin’de de gerçekleştirildi. TURMEPA Deniz Temiz Derneği’nin Bölge Koordinatörlüğü’nü yürüten Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) desteğinde gerçekleştirilen etkinlik, Mersin Tenis ve Yelken İhtisas Kulübü sahilinde yapıldı. MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Kaptan Halil Delibaş önderliğinde yapılan sahil temizliğine denizciler, denizcilik öğrencileri ve gönüllüler katıldı. Yaklaşık 200 metrelik kıyı boyunca sahile atılmış cam ve pet şişeler, kağıtlar, kırık camlar toplanırken, aralarında çocuk terliği gibi giyeceklerin de yer aldığı her türlü çöp göze çarptı.

Sahilde eşi ve çocukları denize giren bir Suriyeli kadının da eline poşet alarak, etkinliğe katılanlarla birlikte kıyıda çöp toplaması dikkat çekti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abiyır Tırmanini ismindeki Suriyeli, eşinin de kendisinin de öğretmen olduklarını ve Mersin’de Suriyeli çocuklara öğretmenlik yaptıklarını söyledi. Suriye’deki savaştan çok önce eşi ve çocuklarıyla birlikte Mersin’e gelerek yerleştiğini belirten Tırmanini, “Evimiz sahile yakın. Burayı biz de kullanıyoruz. Herkesin ortak kullanım alanı. Biz de bu sahili Türklerle beraber paylaşıyoruz. Temizliğinden biz de sorumluyuz. Buradaki temizliğe ortak olmak istedik” dedi.

Çevre ve deniz temizliği konusunda farkındalık oluşturmak ve kirlilikle mücadeleyi özendirmek amacıyla düzenlenen kıyı temizliğiyle ilgili açıklama yapan MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Delibaş, bugün 100’den fazla ülkede eş zamanlı uygulanan Uluslararası Kıyı ve Deniz Temizliği Kampanyası’nı Türkiye’de de yaptıklarını dile getirdi. Türkiye’de bu etkinliğin temsilcisinin TURMEPA Deniz Temiz Derneği olduğu bilgisini veren Delibaş, “Biz Mersin Deniz Ticaret Odası TURMEPA’nın Mersin Bölge Koordinatörü olarak ilimizde iki ayrı bölgede bu etkinliği planladık. Birini şu an Mersin Tenis ve Yelken İhtisas Kulübü sahilinde, diğerini de Taşucu Boğsak bölgesinde hem sahilde hem de denizde dalgıçlar marifetiyle deniz temizliği yapıyoruz. Amacımız, ülkemizde ve dünyada sahillerimizin, denizimizin kirliliğini ortaya dökmek, kamuoyuyla paylaşarak dikkatini çekmek ve kirlilikle ilgili bazı istatistiki değerler tespit ederek Deniz Temiz Derneği ve tüm dünyayla paylaşmak. Etkinlik sonrası toplanan atıkların dökümü yapılarak TURMEPA’ya rapor halinde sunulacak. Haziran ayında ulusal anlamda Çevre Haftası etkinliği kapsamında yaptığımız bu faaliyetleri, bugün de uluslararası bir program dahilinde yine Mersin’de uyguluyoruz. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Editör: Barış Köksal