AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, kutlama mesajında, Türk milletinin engin tarihi olan genç bir Cumhuriyet’e sahip olduğunu, bu nedenle Cumhuriyete birlik ve beraberlik duyguları içinde sahip çıkmanın herkesin asli görevi olduğunu belirtti. “ Bizler şehitlerimizden almış olduğumuz bu mirası ilelebet koruyacağız” diyen Bozkurt, Cumhuriyetin, Türk milletinin tarih sahnesinde var oluşunun adı olduğunu vurguladı. Türk milletinin verdiği milli mücadelenin pek çok devlete örnek olduğunu ifade eden Bozkurt, “Bunun nedeni, yalnızca 7'den 70'e tüm halkın milli mücadeleye omuz vermesinde değil, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı sonunda bağımsız bir devleti Cumhuriyet rejimi ile kurmasında gizlidir. Kuruluşunun 90. yılında da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız, tüm ulusumuza ve tüm milletlere ışık olmaya devam edecektir. Bu vatan toprağını bizlere emanet eden tüm şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

AK Parti Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun da Cumhuriyetin sağladığı demokratik yönetim ve bilimsel düşünce ortamı sayesinde Türkiye’nin, saygınlığına ve büyüklüğüne yaraşır biçimde dünya ile her alanda rekabet edebilen, mutlu insanların yaşadığı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye'ye doğru emin adımlarla hızla ilerlediğini kaydetti. Uzun, "İstiklal mücadelesinin emsalsiz bir zaferle neticelenmesi ve ardından milletimizin kendi iradesi doğrultusunda yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyet’in kurulması, Türkiye’nin istikametini belirleyen bir adımdır. Bu başarı ve büyük eser, milletimizin özgüveninin, birlik ve beraberliğinin, bağımsızlık aşkının, müreffeh ve güçlü yarınları hep birlikte kurma anlayışının yansımasıdır. Cumhuriyet’in kuruluşuyla birlikte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Türkiye’nin dünya sahnesinde hak ettiği yeri alabilmesi ve ilelebet payidar kalabilmesi yolunda güçlü bir irade ortaya konulmuştur. Bu irade ve azmin, yöneticisinden vatandaşlarına kadar toplumun tüm kesimlerini kuşatmış olması memnuniyet vericidir. Son yıllarda büyük bir sıçrama yaşayan ülkemiz, sorunlarına rağmen istikrarlı bir şekilde büyümektedir" ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise 29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal Atatürk’ün, "Cumhuriyet" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdiğini ve Meclis’in önergeyi kabul ettiğini anımsattı. Böylece Türkiye Devleti'nin yeni yönetim biçiminin Cumhuriyet, yeni isminin "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak belirlendiğini dile getiren Atıcı, şöyle devam etti: “Cumhuriyet ile egemenlik, yani yönetme, padişahtan ulusa geçmiştir. İnsanlar kul olmaktan çıkmış, vatandaş olmanın ve kendi kendini yönetmenin bilincine varmıştır. Atatürk'ün de söylediği gibi, egemenlik kayıtsız şartsız ulusun olmuştur. Çimentosu çok sağlam olan Cumhuriyetimiz ilelebet yaşayacaktır.”

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü ulusça coşkuyla, kıvançla, gururla kutluyoruz” diyen CHP Milletvekili Vahap Seçer de Cumhuriyetin, Atatürk’ün bıraktığı en büyük miras olduğunun altını çizdi. Seçer, “İşgalden zafere, zaferden Cumhuriyet’e yürüyenlerin yaktığı meşale ile aydınlanan bu yolda elde edilen ve hayata geçirilen tüm kazanımlar bugün bölgesel ve küresel ölçekte değerlendirildiğinde daha da anlamlı olacaktır. Çağdaş yönetim biçimi olan demokrasiyi bağrında geliştirebilmiş en iyi sistem olan Cumhuriyet, kişi hak ve özgürlüklerinin biricik güvencesidir.
Tehdit altındaki hak ve özgürlüklerimize sahip çıkacak ve onu yüceltip geliştirecek olan yine halkımızın kendisidir. Ulusumuz dün olduğu gibi bugün de Cumhuriyet’e ve demokrasiye olan inancını ve kararlılığını bir kez daha gösterecek, çağdaş toplumlar arasındaki yerini daha da sağlama alacaktır” dedi.
Editör: Barış Köksal