AK Parti Mersin Milletvekili A. Adayı Muhammet Kürşat Haddat, yaptığı yazılı açıklaması ile, 'UNESCO, çok özel tarihi kültürel mirasları korunma altına alarak gelecek nesillere aktarmak ve kültürel bilinirliği artırmak için uluslar arası dev çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışma kapsamında listeye alınan eser veya merkezler dünya çapında tanınır ve pazarlanır hale gelmektedir. Bu listeye ülkemizden, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul'un Tarih Alanları, Hattuşa Hitit Başkenti, Kapadokya vb. değerlerimiz dâhildir. Bu eserlerin en genci 200 yıllık Safranbolu evleridir. Bu listeye girebilmek için belirlenen 10 kriterden en az birini taşıması gerekmektedir. Bu kriterlere direkt uyan ve ülkemizin en genç ve dünya listesinde tek örneği olmayan bir değerimizi bu listeye koyalım. Mersin Şehir Mezarlığı. Bildiğiniz gibi yan yana yatan 3 dini temsilcilerinin bulunduğu Dünyadaki yaşayan ender örneklerinden birisine sahibiz' ifadelerine yer verdi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi kriterlerini hatırlatarak sözlerine devam eden AK Parti Mersin Milletvekili A. Adayı Muhammet Kürşat Haddat, 'Bu kriterlerin 3.sü diyor ki: Yaşayan veya yok olan bir kültür geleneğinin veya uygarlığın istisnai, ender rastlanan bir temsilcisi olması.  5. si diyor ki: Özellikle geri dönülmez bir değişimin etkisi altında hassaslaşmış olan çevre ile insan etkileşiminin veya bir kültürün/kültürlerin temsilcisi olan, geleneksel insan yerleşimi, arazi kullanımı veya deniz kullanımının istisnai bir örneği olması.  6. sı diyor ki:  İstisnai evrensel önem taşıyan sanatsal veya edebi eserler, inançlar, fikirler, yaşayan gelenekler ve olaylarla doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olması (Komite bu kriterin tercihen diğer kriterler ile birlikte kullanılması gerektiğini kabul etmektedir)' dedi.

Haddat son olarak, 'İşte Mersin, bu kriterleri direkt karşılayan listedeki Türkiye’nin en genç, dünyanın istisnai değeri olan Mersin Şehir Mezarlığı'nı UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine sokarsa iddia edilenin aksine Türkiye’ye ve Dünya’ya en büyük en anlamlı en kurtarıcı cevabı verecektir. Dahası dünyadaki korunmaya layık görülen tek mezarlık Mersin Şehir Mezarlığı olacaktır' dedi.
Editör: Barış Köksal