1938 yılında faaliyete geçen ve Türkiye’nin ilk içme suyu arıtma tesislerinden olan ‘Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi’, Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, Mersin’in tarihi ve kültürel değerleri arasında yerini aldı.

Müze, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak ve filtre tesisini kente ilk kazandıran, dönemin Belediye Başkanı Mithat Toroğlu'nun çocukları ve torunlarının da katıldığı bir törenle açıldı.

Kocamaz, arıtma tesisinin Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde zor şartlar altında 2 yılda tamamlandığını belirterek, "Bu tesisi restore ederken, gelecek kuşakların böyle bir çalışmadan haberdar olmasını da amaçladık. Çalışmalarımız ile sadece bir restorasyon gerçekleştirmedik; aynı zamanda suya tarih yazdık. Gün yüzüne çıkarılmamış kültürü bugün ve gelecekle buluşturduk” dedi.

Restorasyon çalışmalarıyla birlikte ciddi bir arşiv çalışması da gerçekleştirdiklerine işaret eden Kocamaz, “Bu tesisin görünmeyen, bilinmeyen kahramanlarının varlıklarını, yaşadıklarını satırlara, belgelere aktardık" diye konuştu. Kocamaz, müzenin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (MESKİ) kaynaklarıyla düzenlendiğini de ifade ederek, "Mersin'in, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren ilk önemli projesi olan tesisin tüm ekipmanlarının aslına uygun olarak bakım ve onarımları yapılmış, mekanik kısımlar boyanmış, filtre kumları elenip, yıkanarak temizlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Kocamaz, konuşmasının ardından Mersin Valisi Özdemir Çakacak, bazı milletvekilleri ve protokol üyeleriyle birlikte müzenin açılışını gerçekleştirdi. Kocamaz ve beraberindekiler, daha sonra müzeyi gezdi.Mersin İçmesuyu Filtre Tesisatı, ilk olarak 1936 yılında, 80 ile 100 bin kişilik nüfusa yetecek kapasiteyle projelendirilmişti. Türk-Alman işbirliği ile inşa edilen ve Türkiye'nin ilk içme suyu arıtma tesisleri arasında yer alan yapının bulunduğu bölge, günümüzde halen 'Filtre' olarak anılıyor. 1984 yılında Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisi hizmete girip şehir merkezine su vermeye başlayınca kullanımdan çıkan filtre binası, bu tarihten sonra depo olarak kullanılmaya başladı ve 30 yıl boyunca atıl durumda kaldı.

2014 yılında binayı müze olarak hizmete almak için kolları sıvayan Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ, tesisin tüm mekanik ekipmanının aslına uygun çalıştırılabilmesi, kapı, pencere ve bina tadilatının aslına uygun olarak restore edilmesi için kaynaklarını seferber etti.

Filtrasyon işlemini sağlayan filtre kumları elenip yıkandıktan sonra yeniden filtre havuzlarına konularak sistemin çalışır hale getirildiği tesis, bundan böyle Mersinlilere Su Müzesi olarak hizmet verecek. Müze, ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Editör: Barış Köksal