Mersin’de, 7 Ekim 2016 tarihinde, okul çıkışında evine gitmek için bindiği minibüste şoför ve yanındaki arkadaşı tarafından alıkonulan, bir önceki duruşmada cinsel taciz suçu da eklenen lise öğrencisi 15 yaşındaki N.B.Y. davasının üçüncü duruşması bugün yapıldı. Dava, sanıklara savunma için süre verilmesi ve minibüste kamera kaydı olup olmadığının araştırılması için 5 Nisan 2017 tarihine ertelendi.

 Av. Tokgöz:
 “Koruma kararı çıkarttırdık. Valiliğe başvurup korumamızı talep edeceğiz”

 Anne E.Y.:
 “Çocuğum takip edildiği için koruma istedim”

Mersin’de, 7 Ekim 2016 tarihinde, okul çıkışında evine gitmek için bindiği minibüste şoför ve yanındaki arkadaşı tarafından alıkonulan, bir önceki duruşmada cinsel taciz suçu da eklenen lise öğrencisi 15 yaşındaki N.B.Y. davası, sanıklara savunma için süre verilmesi ve minibüste kamera kaydı olup olmadığının araştırılması için 5 Nisan 2017 tarihine ertelendi. Lise öğrencisi için koruma kararı da çıkartıldı.

Mersin’de 7 Ekim 2016 tarihinde, okul çıkışında evine gitmek için bindiği minibüste şoför ve yanındaki arkadaşı tarafından alıkonularak söz ve hareketlerle taciz edilen lise öğrencisi 15 yaşındaki N.B.Y.’nin davasında üçüncü duruşma bugün yapıldı. Mersin Adliyesi 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, lise öğrencisi N.B.Y. katılmazken, tutuksuz yargılanan sanıklar minibüs şoförü M.G. (26) ve olay anında yanında bulunan arkadaşı S.B. (30), CMK gereğince tayin edilen avukatları ile birlikte katıldı. Duruşmada, N.B.Y.’nin annesi Elife Y. ile ailenin avukatı Sema Tokgöz ve davaya müdahil olan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları da yer aldı. Duruşmayı, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Üyeleri ile CHP’li kadınlar da izleyerek, N.B.Y.’ye destek verdi.
 
Davaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da müdahil oldu

Öte yandan, davayla ilgili haberlerin kamuoyuna yansıması üzerine harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da kendi avukatını görevlendirdi. Üçüncü duruşmada, mahkeme heyeti Bakanlık Avukatı Merve Sarı’nın müdahillik talebini kabul etti.
‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve çocuğa karşı cinsel taciz’ suçlamalarının yer aldığı davanın duruşmasında, sanıklar M.G. ve S.B.’nin avukatı, müvekkillerine savunmalarını yapabilmeleri için ek süre verilmesini talep ederken, lise öğrencisi N.B.Y.’nin ailesi tarafından müvekkillerinden, kızlarının psikolojisi bozulduğu gerekçesiyle para talep edildiğini öne sürerek, ”Takdir mahkemenindir” dedi.
 
Kamera kayıtları için Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verildi

Mahkeme Başkanı, iki sanığın savunmalarını hazırlamaları için bir daha ki celseye kadar süre verilmesine karar verirken, sanık avukatının ‘para talep ettiler’ iddiasını ise reddetti. Hakimin, minibüste kamera olup olmadığını sorması ve sanıkların, ‘Kamera vardı fakat o gün çalışmıyordu’ yanıtını vermeleri üzerine, Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, araç içindeki kamera kaydının incelenmesi için bilgi istenmesine karar vererek, davayı 5 Nisan 2017 tarihine erteledi.
Duruşma sonunda adliye binası önünde toplanan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Üyeleri ve CHP’li kadınlar, ‘Kadın cinayetlerini durduracağı’, ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’, ‘Direnen kadınlar kazanacak’ yazılı dövizler açarak, tepkilerini dile getirdi.
 
Av. Tokgöz: “N.B.Y. için koruma kararı çıkartıldı”

Burada bir açıklama yapan lise öğrencisi N.B.Y.’nin avukatı Sema Tokgöz, sanıkların duruşmada savunma ve vekil tayini için süre istediklerini belirterek, “Savunma hakkı kutsaldır. Süre verildi ve duruşma günü atandı. 5 Nisan’da tekrar 4’üncü celsemiz başlayacak. Eksiklikler giderilecek, emniyete yazı yazıldı, onların cevabı beklenecek. Artık karar aşamasına geliyor yavaş yavaş dosyamız” dedi. N.B.Y. için bir koruma kararı çıkartıldığı bilgisini de veren Av. Tokgöz, “Valilik nezdinde başvurup korumamızı çıkartacağız. Kızımızın annesi E. Hanım’ın okula giriş çıkışında çocuğu eve kadar takip etme ve çocukla göz göze gelme durumu oluştu. O yüzden biraz tedirginlik yaşadık, koruma kararı çıkarttırdık. Valiliğe başvurup korumamızı talep edeceğiz” diye konuştu.
 
Anne Y: “Çocuğum takip edildiği için koruma istedim”

Anne E.Y. ise sonucu bekleyeceklerini söyleyerek, “Koruma kararını ben istedim. Çocuğum okul civarı ve evimin yakınlarında servisten indiği yerde takip edildiği için tedirgin olduğum için istedim. İnşallah bundan sonra korumamız da olacak” dedi. Para talep ettikleri yönündeki iddialara da yanıt veren Anne Y., “Ben para talep etmedim. Sadece onlardan gelen bir teklif vardı. Çocuğun psikolojik tedavisini üstlenip bu davadan vazgeçmem için bir baskı oluşturulmak istendi. Reddettim, o kadar” şeklinde konuştu.
 
Çığlık atarak kurtulmuştu

Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015 tarihinde evine dönmek için bindiği minibüste cinsel istismara uğrayan ve işkence görerek vahşice katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan cinayetinin bir benzeri olan olayda, lise öğrencisi 15 yaşındaki N.B.Y., 7 Ekim tarihinde saat 18.40’ta son ders zilinin çalmasıyla birlikte okuldan çıkarak, evine gitmek üzere şehir içi yolcu taşıyan bir minibüse binmişti. İddiaya göre, Zeytinli Bahçe Caddesi üzerindeki okulun önünden hareket eden ve içinde şoför M.G. (26) ile arkadaşı S.B.’den (30) başka kimse bulunmayan minibüs, yaklaşık 100 metre ilerledikten sonra ana güzergahından sağa saparak ara sokaklara girmiş, minibüsten inmek isteyen N.B.Y.’yi bir süre ara sokaklarda gezdiren ve minibüsten inmesine izin vermeyen iki sanık, N.B.Y.’nin sürekli bağırarak çığlık atması üzerine yeniden normal güzergahlarına dönmüştü.
 
Editör: Barış Köksal