Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) düzenlenen toplantıya AK Parti, CHP ve HDP il başkanları ile milletvekilleri, belediye başkanları, oda ve borsa başkanları ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

MTOSB Başkanı Sabri Tekli'nin de katıldığı toplantıda Mersin Sağduyu Çağrı Oluşumu adına açıklamayı MTSO Başkanı Şerafettin Aşut yaptı. Aşut, bugün burada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partilerin Mersin milletvekilleri, Mersin Barosu, belediye başkanları, Mersin iş dünyasının çatı örgütleri olan tüm oda ve borsalar, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, siyasi partilerin il başkanları ve iş dünyasının sivil toplum kuruluşları olarak, son aylarda artan terör olaylarına karşı toplumun sesini duyurmak ve birlikte hazırladıkları ortak metni Mersinlilerle ve tüm Türkiye ile paylaşmak için toplandıklarını söyledi.

Özellikle teröre, şiddete ve kardeşliğimizi bozmaya çalışan tüm mihraklara, Mersinlilerin duruşunu ve kararlılığını göstermek istediklerini vurgulayan Aşut, ortaya çıkacak bu fotoğrafın, onlarca sayfalık bir metinden ve demeçten çok daha anlamlı olduğunu kaydetti.

"TERÖR AMAÇLI EYLEMLER BİTERSE DEMOKRASİ İŞLER"

Açıklamasına, hangi etnik köken, din veya mezhep aidiyetine sahip olursak olalım herkesin Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşı olduğunu vurgulayarak başlayan Aşut, şöyle devam etti:

"Tüm milletimizin ortaklaşa verdiği mücadele ile kazanılan bu vatanı, atalarımıza olan minnet borcumuz ve çocuklarımıza olan sorumluluğumuz gereğince barış ve refah içinde geleceğe taşımak her birimizin görevidir. Zorluklarla kazanılan bu vatanı geleceğe taşımanın yolu ise tam demokrasiyi tesis etmektir. Evrensel insan haklarının getirdiği tüm değerleri her biri insanıma yaşatmak ve hissettirmektir. Bu anlamda bunu sağlamanın tek yolu ise demokrasinin, siyasetin sağladığı yasal ve barışçıl yolları kullanmaktır. Ülkemiz son zamanlarda artan terör olaylarından büyük acılar yaşıyor. Acıları yarıştıran değil, acıları anlayan bir toplum olarak artık şiddet istemiyoruz. Silahlı mücadelelerle aranan hakların daha büyük haksızlıklara ve sadece acılara neden olduğunu görüyoruz. Terör amaçlı eylemler biterse demokrasi işler. Köklü çözümler işte o zaman ortaya çıkar."

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Konuşmasında, olaylar karşısında vatandaşları da sağduyulu olmaya çağıran Aşut, "Unutmayın, terör askerimizi, polisimizi öldürerek hedefine ulaşamaz. Terör, hedefine toplumu birbirine düşman ederek ulaşır. Toplumda kaos ve kargaşa yaratarak ulaşır. Biz bu tuzağa düşmedik, düşmeyeceğiz. Bundan dolayı tüm vatandaşlarımızı itidale, sakinliğe, kardeşlik ve akrabalık bağlarımızın gereği olan daha çok sevgi ve saygıya davet ediyoruz. Özellikle, gençlerimizi şiddetin bir parçası değil, ülkemizin parlak geleceğinin bir parçası ve katkı koyucu olarak görmek istiyoruz" dedi.

"GÜN, KENETLENME GÜNÜDÜR"

Bugün birbirimize daha çok kenetlenmenin, teröre en güzel cevap olacağını vurgulayan Aşut, "Yakmak, yıkmak, kentlerde kaos havası verecek ortamlar yaratmak, öfke seli ile aklın ve vicdanın sesine kulak tıkamak bir çözüm değildir. Provokasyonlara izin vermemeliyiz. Bu ülkenin yasaları, kanunları var. Sokaklarımızın cezalandırma yerine dönüşmesine, vatandaşlarımızın kendisini güvenlik güçlerinin yerine koymasına karşıyız. Acılarımız demokrasinin tüm yolları kullanılarak sonuna kadar yüksek sesle ifade edilmeli ama şiddet kullanmak sadece terörün oyununa gelmektir. Biz Mersinliler olarak, hem Anadolu’nun dört bir yanından insanların oluşturduğu bir kent hem de Meclisteki dört siyasi partisinin de temsilcisinin olduğu nadir kentlerden biri olarak, yani küçük bir Türkiye olarak, şiddete teslim olmayacağız ve bu kardeşliğin nasıl yaşandığını bu ülkeye göstereceğiz" diye konuştu.

"SİLAHLI TÜM OLUŞUMLARIN ÜLKEYİ TERK ETMESİNİ İSTİYORUZ"

"Mersin adına, yüzlerce yılda oluşturduğumuz demokrasimize, birlikte yaşama ve hoşgörü kültürümüze zarar verilmesine izin veremeyiz" diyerek konuşmasını sürdüren Aşut, şu ifadeleri kullandı: "Çözüm; şiddetin bitmesi ve silahlı tüm terör oluşumlarının ülkeyi terk etmesidir. Talebimiz, silahların değil, fikirlerin konuşmasıdır. Talebimiz, tam demokrasi ile huzur içinde, refah içinde, kardeşçe yaşayan bir Türkiye’dir. 77 milyonun ne bölünmeye, ne parçalanmaya niyeti vardır. 77 milyon insanımız barış istiyor, huzur istiyor, daha nitelikli tam demokrasi istiyor. Yasaların dışında hak aramayı kabul etmiyoruz. Şiddete, kana, öfkeye, silaha hayır diyoruz."
Editör: Barış Köksal