Mersin’de Öğretmenler Günü kutlamaları sabah Cumhuriyet Meydanı’nda İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca’nın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Mersin Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen kutlamalara daha sonra Kültür Merkezi’nde devam edildi. Buradaki törene Vali Özdemir Çakacak’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanvekili Özgür Sanal, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, protokol üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“ÖĞRETMENLER, BEDELİ HİÇBİR MADDİ KARŞILIKLA ÖLÇÜLEMEYECEK KADAR SAYGIN BİR MESLEĞİN MENSUPLARIDIR”

Kültür Merkezi’ndeki kokteyl ile başlayan törende konuşan Vali Çakacak, öğretmenlerin, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar saygın bir mesleğin mensupları olduklarını belirterek, öğretmenlere sevgi, saygı ve minnettarlıklarını ifade etmek ve şükranlarını sunmak amacıyla Öğretmenler Günü’nde bir arada olduklarını söyledi. Dünyanın en eski ve en kutsal mesleklerinden biri olan öğretmenliğin, tarihin her döneminde bütün toplumlarda daima saygın bir meslek olarak algılandığını vurgulayan Çakacak, “Öğretmenlik, bizim kültürümüzde ve inancımızda da apayrı bir yere, öneme sahiptir. Öğretmenler Günü, cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul buyurdukları gündür. Millet olarak bu günü, bu saygın meslek mensuplarına sevgi, saygı ve şükranlarımızı sunmanın bir fırsatı olarak değerlendiriyoruz. Bu vesileyle ömrünü ve enerjisini milletimizin geleceği için harcayan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü içtenlikle kutluyorum” dedi.

Hükümetin son yıllarda bütçeden önemli miktarda ödenek ayırmasıyla eğitim altyapısının fiziki, teknolojik ve diğer koşullarının iyileştirilmesin de önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getiren Çakacak, “Bizler de hükümetimizin belirlemiş olduğu çağdaş eğitim standartlarını Mersin’imizde kalıcı bir şekilde sağlamaya önem ve öncelik veriyoruz. Bu süreçte, devletimizin yanında hayırseverlerimizin de büyük desteğini alıyoruz. Bu aynı zamanda hem devletimizin hem milletimizin eğitime olan bakış açısını da göstermektedir. Bütün bunlara öğretmenlerimizin özverili çabaları eklendiğinde eğitim alanındaki birçok göstergede Mersin, Türkiye ortalamasının üzerine çıkmaktadır” diye konuştu.

“Öğretmenlerimizin başarısının, milletimizin medeniyet yarışındaki başarısı anlamına gelmektedir” diyen Çakacak, bilgi ve bilişim çağında eğitim alanında atılacak her olumlu adımın, Türkiye’yi bu hedefe daha da yakınlaştıracağını ifade etti. Öğretmenlik mesleğinin dünyanın en kutsal ve en saygın mesleği olduğunu vurgulayan Çakacak, “Bizim kültürümüzde üç kişinin eli öpülür, annenin, babanın ve öğretmenin. Anne-babalarımız aynı zamanda bizim ilk öğretmenlerimizdir. Ondan sonra hayata hazırlayan okullardaki öğretmenlerimiz gelir. Öğretmenlik mesleği sevgi ve gönül mesleğidir. Yüreğinde insan sevgisi olmayan, çocuk, millet, vatan sevgisi olmayan öğretmenlik yapamaz. Zengin olma mesleği değildir öğretmenlik. Öğretmenin en büyük serveti, yetiştirdiği insanlardır. Öğretmen insanı yoğurur, şekil verir, geleceğe hazırlar. Başta cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Atatürk olmak üzere, ahire intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi rahmetle, şükranla anıyorum. Emekli olmuş öğretmenlerimize ve görev başındaki öğretmenlerimize mutluluklar, başarılar ve sağlıklar diliyorum, eli öpülesi öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMENLİK, İNSANLIK TARİHİNİN EN ÖNEMLİ VE ÖLÜMSÜZ MESLEĞİDİR”

İl Milli Eğitim Müdürü Koca ise öğretmenliğin, insanlık tarihinin en önemli ve ölümsüz mesleği olduğunun altını çizdi. Öğretmenliğin diğer tüm meslekler içinde ayrı bir anlam taşıdığını belirten Koca, “Çünkü o, bütün meslekleri doğuran bir ana durumundadır. Bütün meslekler bu anadan doğar, gelişir ve şekil alır. Öğretmenlik mesleği hem en kutsal hem de en fazla sorumluluk taşıyan meslektir. Öğretmenlik mesleği, her şeyden önce bir ideal, bir gaye ve bir hizmet mesleğidir. Yeri doldurulamaz öğretici, eserine kıymet biçilemeyen varlık, kendini tüketerek etrafını aydınlatan mum, tahammülü seven idealci, her an muhtaç olduğumuz doktor, gerçeğin ve idealin üstadı, dünyanın en büyük sorumluluğuna sahip insandır öğretmen. Bugünü değil, yarını düşünürsek gelecek çok daha iyi olacaktır. Bunu da biz öğretmenler başaracaktır” şeklinde konuştu.
Aday öğretmenler adına Dilek Bulku, emekli öğretmenler adına da Zühal Bozkaya’nın birer konuşma yaptığı kutlamada, daha sonra Vali Çakacak, bu yıl emekliye ayrılan 5 öğretmene ‘Hizmet Şeref Belgesi’ takdim etti. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında ilk üçe giren öğrencilere, Tuğamiral Demirhan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sanal ve İl Milli Eğitim Müdürü Koca tarafından ödüllerinin verildiği kutlamada, mesleğe yeni katılan stajyer öğretmenler, ‘Öğretmenlik Yemini’ etti. Öğretmenler Günü kutlamaları, Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencilerinden oluşan sanat orkestrasının verdiği Türk Halk Müziği konseriyle sona erdi.
Editör: Barış Köksal