Toroslar ilçesi Lütfi Oguzca Parkı’nda toplanan işçiler, hükümetten sosyal ve mali haklarında iyileştirme istediler.Devletin kadrolu işçisi oldukları halde asgari ücretle çalıştırıldıklarını ve enflasyon farkı verilmediğini öne süren işçiler,“Sürekli işçi enflasyona yenik düştü” , “İnsanca yaşanabilir ücret istiyoruz”, “ 4 D’li işçi yüzde 4’e mahkum”, “Enflasyon farkı, tayin, terfi hakkı yok, zorla emeklilik var”, “Eşit işe eşit ücret”, 2020’ye hayır,2019 kamu toplu iş sözleşmesine evet”, “Cumhubaşkanımız,Çalışma Bakanımız duyun sesimizi ” yazılı dövizler taşıdı.

2020’YE KADAR TOPLU İŞ SÖZLEŞME HAKLARI YOK

İşçilerden Gürhan Demirci, kendilerine öngörülen en düşük düzeyde sosyal ve mali hakların sinirlerinde tahribata neden olduğunu ve hastalandıklarını söyledi.Toplu sözleşme haklarının ellerinden alındığını belirten Demirci, “Uzun yıllar vermiş olduğumuz mücadele sonucu Cumhurbaşkanımızın kararıyla kamuda kadroya geçtik.Ama nedense hep ayrıştırılıyoruz.Sosyal ve mali haklarımız eski işçilerle kıyaslandığında devede kulak kalıyor. Yaşadığımız ciddi mağduriyet her geçen gün artıyor.Bizlere öngörülen haklar bir sözleşmeyle sınırlandırıldı.2020 yılına kadar enflasyon farkı alamayacağız.Yüzde 20’ leri aşan enflasyona rağmen yılda sadece yüzde 4 ücret artışı öngörülüyor.Tayin, terfi hakkımız da olmayacak. Devletin kadrolu işçisiyiz ama asgari ücretle çalıştırılıyoruz. Ev geçindiriyoruz, çocuk okutuyoruz.Maddi sıkıntılarımız çok fazla.Üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz. İşçilerin sonunda sabır taşları çatladı.Bugün hep birlikte doktora görüneceğiz.” dedi.

ÇALIŞMA BAKANINI GÖREVE ÇAĞIRDI

Ertuğrul Saltuk Bal ise, Mart ayında tüm kamu çalışanları için yapılacak olan toplu iş sözleşmesine dahil olmak istediklerini belirtti.İnsan onuruna yakışacak şekilde yaşamak istediklerini kaydeden Bal,şöyle konuştu:

“Yıllarca taşeronda ezildik.Son yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile 4D Sürekli İşçi Statüsüne geçirildik.Fakat Hakem Heyetiyle bağıtlanan toplu sözleşmemizin biz emekçileri tatmin etmediği gibi yüzdelik haklarımızında ödenmediğini görünce şok olduk.Çalışma Bakanlığı ayrı diğer bakanlıklar ayrı genelge yayınlıyorlar.Birbirleriyle çelişen açıklamalar yapılıyor.Sayın Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımızı göreve çağırıyoruz.Sorunlarımızın çözümü için önümüzdeki Mart ayında gerçekleştirilecek Kamu Toplu İş Sözleşmesine dahil olmak istiyoruz. İnsan onuruna yakışacak şekilde yaşamak istiyoruz.Sendika Konfederasyon Başkanlarına da sesleniyoruz.Siyaseti siyasetçiler yapsın sizler asli göreviniz olan biz emekçilerin hakkını arayın.Kadroya geçen işçileri toplu iş sözleşmesine dahil edin.”

Açıklamanın ardından işçiler, psikolojilerinin bozulduğu gerekçesiyle salıncakta sallandı, kaydırakta kayıp tahtıravelli oynadı.

Editör: Barış Köksal