İlçede ilkkez açılan kursla ilgili bilgi veren Erdemli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Okur, “İlk defa açılan bu kursumuza 40 kursiyer kayıt oldu. Ülkemizde sayıları üç milyona yaklaşan işitme engelli var ve görünen hiçbir kusurları olmadığından belki de en az dikkat çeken engel grubudur. İşitme engellilerin ’3 E’ yani erken teşhis, erken cihazlama ve erken eğitim ile problemleri çözülebilir. Bu sebeple görmezden gelinen, ötelenen işitme engelliler eğitim ve bilinç gelişimi açısından da büyük sorunlar ile karşılaşmaktadırlar. Her yeni güne tüm bu talihsizliklerle adeta bir sıfır yenik başlayan bu arkadaşlarımızın sesi olabilmek, onların kelimeleri, duyguları, şarkıları, sevinçleri ve hüzünleri olabilmek, engelsizler olarak işitme engelli bireylerle daha iyi iletişim kurmalarını sağlamak amacı ile 'işaret dili' kursunu açtık” dedi.

“İşitme engellilerin karşılaştığı birçok sorunun temelinde engelsiz insanların onlarla iletişim kuramaması yatıyor” diyen Okur, “İşaret dilinde konuşarak onlar engellerini aşabiliyor. Engelsiz insanlar bu dili bilmediği için karşılıklı iletişim kurulamıyor. Bu durum işitme engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, sosyalleşme, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi en temel insan haklarına erişimini engelliyor. Aramızdaki engel ses. Bu engeli kaldırmanın ve iletişim kurabilmenin yolu ise işaret dili. İşaret dili öğrenmek için gereken motivasyon empati kurmaktan, sağduyulu davranmaktan ve engellilerin engelsizler ile iletişim kurmak için harcadığı çabayı karşılıksız bırakmamaktan geçiyor” şeklinde konuştu.

Okur konuşmasında şunları da kaydetti:

“MEB onaylı işaret dili kursunu bitiren kursiyerler, hem herhangi bir engeli olmayan bireylerle iletişim kurabildiği gibi ayrıca işitme engelli bireylerle de rahatlıkla iletişim kurabileceğinden, işaret dili tercümanlığı sertifikası almaya hak kazanıyorlar. Milli eğitimde, müftülüklerde, bankalarda, adliyelerde, hastanelerde ve daha birçok işaret dili tercümanına ihtiyaç duyulan kurum ve kuruluşlarda işaret dili tercümanlığı yapabiliyorlar.”

İşaret dili öğretmeni Çağlar Gürbüz de yaptığı kısa konuşmada, "Öğrencilerim sessizliğin içindeki sesi duymayı başarmışlardı. Bu benim için gurur verici önemli bir şey. Umarım kursumuz sayesinde kursiyerlerimizin de bir meslek sahibi olmasına vesile olur" dedi.
Kursta ilk olarak kursiyerlere İstiklal Marşı’nın işaret diliyle okunması öğretildi.
Editör: Barış Köksal