Mersin’in sahip olduğu biyolojik zenginliklerin gün yüzüne çıkarılması ve yaban hayatının sürdürülebilirliği ile bu kaynakların korunarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla Mersin Üniversitesi ve Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü işbirliğiyle “Yaban Hayatının İzlenmesi ve Tür Tespiti” projesi başlatıldı. Bilimsel danışmanlığını Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Gökhan Coral, Doç. Dr. Rıza Binzet ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Hüseyinoğlu’nun yaptığı proje, Doğa Koruma Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü personellerinden Biyolog Orhan Karakaya, Şef Özlem Kökcü tarafından yürütülüyor.

Proje çalışmalarında Cehennemdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde kurulan fotokapanlar ile nadir görülen memeli türlerinden biri olan vaşak (lynx lynx) görüntülendi. Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coral, Mersin’de ilk kez fotoğraflanan vaşağın kedigiller familyasından 20-25 kilogram ağırlığında orta büyüklükte bir etobur olduğunu, insanlardan uzak duran ve daha çok geceleri avlanan bir tür olduğundan görülmesinin son derece zor olduğunu kaydetti. Coral, Türkiye’de kaçak avcılık ve habitat kaybı nedeniyle sayıları son derece azalan vaşakların korunması için projeler üretilmesinin şart olduğunu vurguladı. 

Doğa Koruma Milli Parklar Mersin Şube Ahmet Çörtük ise, proje çalışmalarında kullanılan fotokapanlarla yaban hayatının izlenmesinin insanın yabani yaşam üzerindeki olumsuz faaliyetlerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Çörtük, “Projeden edinilen bilgiler doğrultusunda başta yaban hayatı geliştirme sahaları olmak üzere diğer alanlarımızın da daha etkin bir şekilde izlenmesi, kayıt altına alınması ve korunması sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

Editör: Barış Köksal