Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, ölüm, yaralanma ve maddi kayıplara neden olan ve giderek küresel bir sorun haline gelen trafik kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmaları azaltabilmek amacıyla sürücü ile yolcularda emniyet kemeri kullanımını arttırmak, güvenli trafik ortamının oluşmasına katkı sağlamak için son yıllarda yoğun bir çalışma yürütüyor. Emniyet kemeri kullanımının daha fazla artırılması, insanlarda farkındalık oluşması anlamında da Mersin Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl envanterine aldığı simülasyon aracını Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne hibe etti. Müdürlüğün bahçesinde gerçekleşen devir teslimde, aracın tanıtımı yapıldı. 

Programda konuşan Trafik Denetleme Şube Müdür Vekili Deniz Ünsal, insanların burnunun kanamadığı, kaza olmadığı günleri yakalamak için 24 saat esasına göre çalıştıklarını söyledi. Mersin'de emniyet kemeri takma alışkanlığını attırmak, insanlara emniyet kemerinin önemini anlatmak için uzun süredir eğitimler verdiklerini kaydeden Ünsal, "Bilgilendirmenin dışında göstererek bunu yapmak istiyorduk. Bu araç emniyet kemerinin önemini yaşatarak anlatma adına gerçekten çok önemli. Türkiye çapında çok nadir illerde kullanılıyor. Güzel bir eğitim aracı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığımız geçen yıl Trafik Haftası'nda bu aracı kendi envanterine almıştı. Bizim bütün kurumlarla iletişimimiz var. Trafikle ilgili kazaları azaltma anlamında yapabileceğimiz çalışmaları ortak yapıyoruz. Belediyemiz de bu aracı bize eğitimlerde kullanmamız için hibe etti. Büyükşehir Belediyemiz yetkililerine, bu özverili, anlayışlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bizler de bu aracı vatandaşların halkın yoğun olduğu yerlerde, okullarda konumlandırarak emniyet kemerinin önemini yaşatarak anlatacağız. Hedefimiz bu yıl 10 bin kişiye ulaşmak" diye konuştu.

"Şu anda şehir içinde kemer takma oranımız yüzde 75-78 arasında"

İnsanlara aracı aktif bir şekilde kullandırarak emniyet kemeri takma oranını yükseltmek istediklerinin altını çizen Ünsal, "Şu anda Mersin’de şehir içinde yüzde 75-78 arasında olan emniyet kemeri takma oranlarını artırmak en büyük hedefimiz. Bütün tedbirleri aldığımız halde trafik kazası meydana geldiği andan itibaren emniyet kemerinin önemini hissediyoruz. Yüzde 50’ye yakın ağır yaralanmaları ve ölümleri engellemede emniyet kemerinin direkt etkisi var. İnşallah insanlara bu duyguyu bu araç sayesinde yaşatarak emniyet kemeri takma oranlarını daha da artıracağız" ifadelerini kullandı. 

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Kenan Tektemur ise trafik kazasında yaralanma ve ölüm istatistiklerine bakıldığında emniyet kemerinin öneminin ortaya çıktığını vurgulayarak, "Emniyet kemerinin önemini göstermek, farkındalığı artırmak için düzenlenmiş bu aracın Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce de eğitim maksatlı kullanılmasının daha yararlı olacağını düşündük ve bu aracı eğitimlerde kullanılmak üzere hibe ettik. İnşallah hayırlı hizmetlere vesile olur. Bu konuda farkındalığı oluşturacak eğitimlerin verilmesi son derece önemli" dedi.

Konuşmaların ardından araçta ilk denemeyi Şube Müdür Vekili Deniz Ünsal yaptı. Ardından bir basın mensubu da araca binerek, emniyet kemerin önemini hem kendi öğrendi hem de arkadaşlarına gösterdi. 

Editör: Barış Köksal