Ağlıca'da domates üretimi yapan İsmet Ateş, "Derece eksi 3'e kadar düştü. Mahsulün bir bölümünü topladık dinlenmeye, 'yatağa' aldık. Üzerinde kalanları ve bitkiyi don vurdu. Bu saatten sonra yapabileceğimiz bir şey yok. En azından yatağa aldıklarımızı kurtarmak için soba yakıyoruz. Yakmaya da devam edeceğiz ama ne fayda" dedi.
Sobaların sabaha kadar yakıldığını ifade eden Ateş, "Sürekli soba yaksak maliyeti kurtarmaz. Domates şuan 1 lira 10 kuruş, 1 lira 20 kuruş civarında. Her bir kömür torbası 17-20 lira. Bir hafta zirai don var deniliyor. Bizde şaşkınız ne yapacağız bilmiyoruz" diye konuştu.

"Halimize gülüyoruz"

Dal aralarında kalan ve aceleyle toplanması unutulan ürünün ve bitkinin donduğunu anlatan Ateş, ürünlerin büyük bölümünü 'yatağa' aldıklarını dile getirerek, "6 ton civarında ürünü 'yatağa' aldık. Domatesleri yorgana, çarşafa, battaniyeye sardık, kendimiz açıktayız, domatesi açıkta bırakmıyoruz. Hala bekliyoruz soba yakıyoruz. Domatesi değil, son don bizi de vuracak. Bazen bu halimize gülüyoruz" şeklinde konuştu.

Bahçede ateşli mesai

Yoğun limon üretiminin yapıldığı bölgelerden Batısandal'da ise çiftçiler limon bahçesi kenarlarında çalı ve lastik yakarak zirai don nöbeti tuttu. Çiftçiler bunun zirai dona karşı son çare olarak yaptıklarını belitti.
200 ağacını korumak için bahçede nöbet tuttuğunu dile getiren Mustafa Günay, "Derece sıfırın altına düştü. Derece sıfırın altında eksi 3 dereceyi gösteriyor. Sabaha kadar bu soğuğu yiyeceğiz. Can çabası, Allah'tan gelenin önüne durulmaz, bir şey yapamayız. Ama o kadar emeğimiz belki kurtulur hesabıyla uğraşıyoruz" diye konuştu.

Günay, son çare olarak bahçe çevresinde çalı ve lastik yaktıklarını söyledi.
Çiftçilerin zirai don nöbetinin 3 gün daha sürebileceği tahmin ediliyor.
Editör: Barış Köksal