Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık Beldesi Kurtburnu (Bölük Adası) arasında kayıp av araçlarının yoğun olarak bulunduğu alanlarda dalgıçlar dalış yaparak deniz altından av malzemeleri çıkardılar.

“Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” kapsamında Mersin Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İl Müdürü Kadir Çiftepala, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yılmaz Şahin, İl Müdür Yardımcısı Mesut Göksu, Mersin Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü İbrahim Çınar, Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Türker Taşucu Balıkçı Barınağında bir tekne ile önceden tespit edilen bölgeye geçtiler. 
Profesyonel dalgıçlarla birlikte Mersin Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal denize girerek deniz altında kaybolmuş ve terk edilmiş av araçlarını çıkardılar. Küçük bir tekne yardımıyla deniz altından çıkarılan av malzemeleri Taşucu Balıkçı barınağına getirildi.

DÜNYADA 165 MİLYON TON BALIK ÜRETİMİ GERÇEKLEŞİYOR
Dünya genelinde 165 milyon ton balık üretiminin gerçekleştirildiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, “Dünya nüfusu her geçen gün hızla artıyor. Şuanda Fao’nun verilerine göre 7 milyar insan yaşıyor ve bu insanları beslemek ülkeleri için başlı başına bir problem haline geliyor. Takdir edersiniz ki geçmişte savaşlar gıda üzerine iken bu ayan beyandı ama bugün günümüzde de aynı şekilde enerji, yiyecek ve mali kaynaklar üzerine yapılıyor. Dolayısıyla biz su ürünlerine dünyada baktığımızda bütün hayvansal proteinin toplam üçte birini oluşturduğunu görüyoruz. Bugün dünyada 165 milyon ton balık üretimi gerçekleşiyor. Bunun yaklaşık 94 milyon tonu avcılıktan elde ediliyor, geri kalan kısmı ise yetiştiricilikten elde ediliyor. Ancak gerek çevresel kirlilik gerekse avcılığın yoğun baskısı üzerine baktığımızda bugün balıkçılık türlerinde ciddi oranda azalmalar görüyoruz. Buna örnek vermek gerekirse bizim ülkemizde de böyle. Geçmiş yıllarda 150-200 bin ton hamsi avladığımız dönemler olmuş. Ama geçtiğimiz yıl belki bakanlığımızın uyguladığı kararlar doğrultusunda da biz zaman zaman geçmişte elde ettiğimiz bu limitleri elde edemedik” şeklinde konuştu.

PROJE TÜRKİYE GENELİNDE BAŞLATILDI
Projeyi tüm Türkiye genelinde başlattıklarını belirten Akdeniz, “Bu proje denizlere terk edilmiş av araçlarının denizlerden temizlenmesi doğrultusunda yapılan bir proje. 2014 yılı içerisinde biz bu projeyi 4 tane ilde başlattık. Bu iller İstanbul, İzmir, Hatay ve Balıkesir’di. Akabinde projeyi Türkiye genelinde genişletme kararı aldık. Takdir edersiniz ki bu bütçe olanakları içerisinde olan bir şeydir. Dolayısıyla 2015 yılında üç tane ile yetecek proje elde edebildiğimiz için Mersin ilinde de uygulanmasına karar verdik ve burada bu projeyi uygulamaya başladık. Bu projedeki asıl amaçlardan bir tanesi sosyal içerikli bir proje hem de geleceğe yönelik atılan adımlardan birisi. Burada şu bizim için çok önemli bir şey, biz bu projeyi Türkiye’nin kıyı illerinin tamamında uygulayabilme kararı alıyoruz. Bu konuda da bakanlıkta bir web sitesi kurduk. Agimkayboldu web sitesinden bize veya il müdürlüğümüze ulaşan balıkçılarımızın bırakmış oldukları yada kopmuş olan bu av malzemelerini denizden temizlemek için bildirmeleri için” dedi.

TÜRKİYE’DEN AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE BALIK İHRAÇ EDİLİYOR 
Türkiye’den Avrupa Birliği Ülkelerine balık ihraç edildiğini anlatan Akdeniz, “Türkiye’nin toplam üretimine baktığımızda yaklaşık 500 binle 600 bin ton arasında balık üretimimiz var. Tabi bu Avrupa Birliği ülkeleriyle mukayese ettiğinizde balık tüketimi oldukça az. Dolayısıyla biz toplumumuzu hem sağlıklı besleyebilme adına yeterli tüketimi sağlamak adına çocuklarımıza balığı sevdireceğiz ve onların sağlıklı büyümelerine vesile olacağız. Türlere göre üretim boyutuna baktığımızda ülkemizde değişmekle birlikte 350 bin ila 400 bin ton arasında avcılıktan elde ettiğimiz bir balık var. Burada da en büyük kalemlerden birisi malumunuz hamsi, bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Yetiştiricilik boyutuna baktığımızda çok şükür istenilen noktaya gelindi. 2002 yılında toplam balık yetiştiricilik miktarımız 60 bin ton iken bugün 250 bin tonlara yaklaştık. Yetiştirdiğimiz bu balığında yaklaşık yüzde 30’u Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor. Su ürünleri ihracatında hakikaten bir kalem olarak görülebilir” diye konuştu.

TÜRKİYE’DEN AVRUPA ÜLKELERİNE 670 MİLYON DOLARLIK İHRACAT VAR
“Yaklaşık 670 milyon dolarlık bir ihracatımız var” diyen Cevdet Akdeniz şunları söyledi: 
“2023’de ana hedeflerden bir tanesi şu, 2 milyar doları yakalamak. Dolayısıyla biz 2 milyar doları yakalayabilmek için oyunu kuralına göre oynamak zorundayız. Bu nedenle Mersin’de bu bölge özellikle gırgır ve trola yasak olduğu için hem illegal balıkçılık yapan arkadaşlar, hem de bizim il müdürlüğümüzün kontrol ve denetiminden kendilerini sıyırabilen arkadaşlarımız burada uzatma ağlar ile Barbun yakalamaya gidiyorlar. Tabi ardından kontrol ve denetim geldiğinde ağı kesip bırakıp kaçıyorlar. Burada çıkaracağımız ağlar da bunlardan birisi. Bizim hedeflediğimiz hem temiz çevre hem de sürdürülebilir bir balıkçılık politikası ile rekabet edebilirliği arttırmak zorundayız. Çünkü baktığınızda üç kenarı denizlerle çevrili olan ülkemizde üretimimiz belki iyi ama tüketimimiz yeterli değil. Bu yüzden bu projenin ben hem Mersin’e hem Ülkemize hem de insanımıza hayırlı olmasını diliyorum.”
Editör: Barış Köksal