Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ile Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimi" kapsamında Afrika ve Orta Doğu olmak üzere 19 ülkeden 28 ormancıya Konya ve Mersin'de 5 günlük eğitim verildi. Eğitim sonunda Mersin'in Erdemli ilçesinde katılımcılara yönelik yangın tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat öncesinde Erdemli Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik tarafından Türk ormancıların yangınla mücadelede kullandığı araç ve gereçler tanıtıldı.
Ardından da 1 metrekarelik bir ateş yakılarak, senaryo gereği yangın helikopterinden ormanda çıkan yangına müdahale etmesi istendi. Helikopter yaptığı iki sortide de 1 metrekarelik alandaki ateşe suyla nokta atış yaptı. Tatbikat için hazır bekleyen arazöz ekiplerine ise pek fazla bir iş bırakmadı. Arazözler de katılımcılar için adeta bir köpük şov yaptı. Türk ormancıların köpük şovu büyük alkış aldı.

"İyi tarım uygulamaları mera ıslahı, hayvancılık konularında da bilgilendirmeler yapıyoruz"

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü olarak her yıl düzenli olarak uluslararası eğitimler düzenlediklerini belirterek, "Bu sene 3'üncü eğitimimizi yaptık. Toplamda 13'üncü eğitimimizi tamamlamış olduk. Buradaki eğitimlerde özellikle Türkiye'nin arazi bozulumu, çölleşme ve erozyonla ilgili yapmış olduğu faaliyetleri, iyi örnekleri uzmanlarımıza aktarıyoruz. Yine bu uzmanlarımıza iyi tarım uygulamaları mera ıslahı, hayvancılık konularında da bilgilendirmeler yapıyoruz" dedi.

"Bu arazi bozulumunun en büyük sebeplerinden birisi de biliyorsunuz ki yangınlar" diyen Gözükara, "Tabi Afrika'nın belirli yerlerinde ormanlar var, belli yerlerinde mera yangınları var. Bu konuyla ilgili olarak da Orman Genel Müdürlüğümüzün ekipleriyle birlikte alanda orman yangınları konusunda önce kullanılan alet ve ekipmanlar konusunda bilgi veriyoruz. Devamında da bir sembolik orman yangını söndürme tatbikatı yaparak katılımcılarımızı bu anlamda bilgilendirmiş oluyoruz" dedi.
Bu yıl 3 uluslararası eğitim gerçekleştirildiğini ifade eden Gözükara, "Bir öncekini Türki Cumhuriyetleri, Orta Asya ve Doğu Avrupa için yapmıştık. İkinci eğitimimizi PAN Afrika Ajansı Yeşil Duvar üyesi 13 Afrika ülkesine yönelik yaptık. Bu sefer de 19 ülkeden 28 katılımcıya Afrika'nın değişik ülkelerinden gelen misafirlerimize, uzmanlarımıza bu eğitim gerçekleştirdik. Bugün de bu eğitimimizin son noktası olan Erdemli Alata'daki yangın tatbikatıyla eğitimimizi tamamlıyoruz" şeklinde konuştu.

"Elde ettiğim deneyimleri paylaşacağım"

Afrikalı uzman ormancılar ise eğitimin faydalı olduğunu belirtirken, gerçekleştirilen sembolik tatbikattan ise etkilendiklerini ve adeta büyülendiklerini söyledi.
Eğitime Senagal'den katılan uzmanlardan Fendama Balde, "Çok bilgilendirici bir eğitim oldu. Bu bilgilerden çokça faydalanacağız. Ama benim en çok ilgimi çeken özellikle ağaçlandırma çalışmaları oldu. Sonuçta bizim ülkemizde de ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor ama yerel halkın ve yerel idarenin katılımı sağlanamıyor. Bu işi genelde ya devlet ya da özel şirketler yapıyor. Ülkeme döner dönmez hangi strateji ile buna dahil edilmeyi sağlayabilirim, onun üzerinde çalışacağım. Bugün tatbikatta gördüklerimde muhteşem bir şeydi. Biz de böyle helikopterlerle yangın söndürme işlemleri görmüyoruz. İyi bir yoldasınız, bizi de desteklemeye devam edin. Ülkemde buradan elde ettiğim deneyimlerimi paylaşacağım" dedi.

 
Editör: Barış Köksal