İlk hasadın ardından açıklama yapan Silifke Böğürtlen Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Güngör, Türkiye’de ilk böğürtlen hasadının Silifke’de yapıldığını söyledi. Güngör, bu yıl 130 dönüm alanda böğürtlen üretimi yapıldığını ve yaklaşık 350 ton rekolte beklediklerini belirterek, “Türkiye’de ilk böğürtlen hasadını 9 dönüm bahçemde yapmaya başladım. 27 ton ürün bekliyorum. Bu da üreticilere büyük avantaj sağlıyor. Böğürtlen, ilçede çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri. 

Böğürtlenler bu sene hem verim hem de fiyat bakımından üreticileri memnun ederken, ağustos ayı sonuna kadar sürecek hasat dolayısıyla da istihdama katkı sağlıyor” diye konuştu. Böğürtleni ilk defa 2002 yılında Antalya’dan getirdiği fidelerle 5 dönümlük bir arazide üretmeye başladığını anlatan Fatih Güngör şunları söyledi: “Böğürtleni ilk ektiğimde birçok üretici ‘Bu ürün burada tutmaz’ demişti. Ancak çileğe alternatif ürün olarak getirdiğimiz bu ürün ilçede zaman içerisinde rağbet görmeye başlayıp üretim alanı da arttı. Böğürtlen, üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle çiftçiler tarafından da tercih edilen bir ürün. Böğürtlen, ilçenin iklimine iyi şekilde adaptasyon sağladı. Yüksek verimi ise üreticinin yüzünü güldürüyor. Taze tüketiminin yanında reçel, marmelat, pasta, şarap ve kozmetik ürünler gibi çok çeşitli alanlarda kullanımı ise üreticileri böğürtlene yönlendiriyor.”

İlk böğürtlenler, sofralardaki yerini almak için Ankara’ya doğru yola çıkarken, kilosunun 5 liradan satıldığı belirtildi.
Editör: Barış Köksal