Mezitli Belediyesi’nin ‘Hoş Geldin Bebek’ projesi kapsamında bir araya gelen gönüllü kadınlar, yeni doğan bebekler ve çocuklar için harıl harıl örgü örüyorlar. Yünden bebek ve çocuk giysileri ören kadınlar, bu giysileri evlerinde ziyaret ettikleri çocuklara ve bebeklerin annelerine hediye ediyorlar. Projenin alanı da giderek genişliyor. Tamamen gönüllü ve hiçbir maddi karşılık almadan yapılan bu iş, Türkiye’de yankı uyandırdı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, projeyi duyan farklı şehirlerdeki birçok kadının da Mezitli’deki gönüllü ordusuna katılarak, giysi ördüğünü söyledi.

“EVDE BOŞ OTURAN VATANDAŞLARIMIZI BELEDİYENİN GÖNÜLLÜ ORDUSUNA KATMAK İSTİYORUZ”

Mezitli Belediye Başkanı Tarhan, İHA’ya yaptığı açıklamada, katılımcılık ve gönüllülük kavramları üzerinden ‘Hoş Geldin Bebek’ projesini anlattı. Bu projenin asıl çerçevesinin gönüllü çalışması olduğunu vurgulayan Başkan Tarhan, belediye çalışanlarının zaten görev yaptıklarını, ancak Mezitli Belediyesi olarak bununla yetinmediklerini, vatandaşı da bu çalışmalara katmak istediklerini belirtti. Bunun hem belediyeye hem gönüllülere çok faydası olduğuna işaret eden Tarhan, “Evde boş oturan kadın ya da erkek, belli konulara ilgi duyan vatandaşları belediyemizin gönüllü ordusuna katmak istiyoruz. İsteyen her Mezitlili, hangi alanda çalışmak istiyorsa belediye internet sayfasından başvuru yapabiliyor. Eğitim, spor, engelli, sokak hayvanları gibi çok farklı alanlarda çalışan arkadaşlar var. Ama başvuru yapanların yüzde 90’ı kadın olduğu için artık kadın gönüllüler oldu. Bu arkadaşlara belediyeye ait bir yer verdik. Burada çalışma yapıyorlar” dedi.

“GÖNÜLLÜ ORDUMUZ GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYOR”

Belediyenin gönüllü ordusunun gün geçtikçe büyüdüğünü ve tek bir gönüllü evinin artık yetmediğini dile getiren Tarhan, iki ayrı mahallede daha gönüllüler için yer yaptıklarını bildirdi. Kısa vadede hemen iki farklı bölgede yine gönüllülere yer hazırladıklarını ifade eden Tarhan, “Yeni gönüllü evlerimiz Atatürk Mahallesi ve Yeni Mahalle’de olacak. Daha önce eski Mezitli’de Esenbağlar’da yaptık. Gönüllü evlerimizi çoğaltacağız. Bu gönüllü evleri bulundukları bölgede hizmet yapacaklar. Herkes kendi bulunduğu bölgede hizmet yapacak. Gönüllü çalışmaya dayalı bunlar. Hangi konuda uğraşmak istiyorlarsa o konuda çalışıyorlar. Bazı alanları gönüllü arkadaşlara veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Örneğin, ikinci el giysi ve eşya konusunda Dayanışma Evimizi gönüllü bir kadın arkadaşımız, belediyenin aşevini gönüllü bir erkek arkadaşımız yürütüyor şu anda. Bunlar bizden para almadan çalışıyorlar, boş zamanlarını bu şekilde değerlendiriyorlar” diye konuştu.

“HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİNİ TÜRKİYE’YE YAYIYORUZ”

‘Hoş Geldin Bebek’ projesinin de bu gönüllü çalışmaların sadece küçük bir bölümü olduğunu kaydeden Tarhan, projeyle ilgili bilgi şu bilgileri verdi: “Gönüllü kadınlarımız, boş zamanlarında gönüllü evinde bir araya gelerek bebek ve çocuklar için yünle bere, kaşkol, yelek, hırka, kazak, patik, eldiven, battaniye gibi giysiler örüyorlar. Bunu çocuklar, bebekler üşümesin diye yapıyorlar. Bu gönüllü kadınlarımız, bölgelerinde yeni doğan bir bebeğin ailesini evinde ziyaret ediyorlar ve kendi elleriyle ördükleri patik, yelek gibi giysileri hediye ediyorlar. Bu arada, belediyeden istek ve şikayetleri varsa bu gönüllü kadınlarımız bunları da belediyemize iletiyorlar. Biz de ona göre hizmet yürütüyoruz. Yani demokratik yönetim ve katılımcılık dediğimiz olayın bir parçası oluyor bu. Bu projemizde de belediyeden maddi olarak hiçbir giderimiz yok. Sadece biz belediyeye ait bir binayı tahsis ettik onlara, gönüllü olarak kadınlarımız çalışıyorlar. İşte demokratik yönetim ve gönüllü katılım bu. Yoksa sadece maaşlı personelle kent yönetimi olmaz. Siyasette de hizmette de böyledir, mutlaka gönüllü insanları hareketin içerisine sokmak gerekir. Bu kadınlarımıza da teşekkür ediyorum.”

‘Hoş Geldin Bebek’ projesinin Türkiye’ye yayılmaya başladığının da altını çizen Tarhan, “Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden bu projemizi duyan bir çok kadın da bize ulaşarak, ‘Biz de örüyoruz, göndereceğiz’ diyorlar. Yani bizim gönüllülerimiz sadece Mezitli ile sınırlı kalmıyor. Buradaki gönüllülerimizin çalışmalarını duyan farklı şehirlerden duyarlı insanlarımız da gönüllü ordumuza katılıyor ve destek veriyor. Samsun, İzmir gibi şehirlerden kadınlarımız arıyor, ‘Biz de örüyoruz’ diyorlar. Önümüzdeki günlerde el emeği örgü işlerini Mezitli’ye gönderecekler. Bunu Türkiye’ye yayıyoruz. Biz buna ‘sevgi örüyoruz’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal