Etkinlikte, eski belediye önünde toplanan kortej, bando takımı eşliğinde Atatürk Anıtı’na geldi. Burada çelenk sunumun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okundu, barış güvercinleri uçuruldu.

Burada bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Boro, festivalin müzik bölümlerini yaşanan terör olaylarından dolayı iptal ettiklerini söyledi. Boro, “2. Dünya Savaşı’nda İngiltere Başbakanı Churchill (Çörçil), Türkiye’nin Almanya’ya karşı savaşa girmesi için elinden geleni yapmıştır. Hatta sırf bunun için Türkiye’ye gelmiş ve İsmet İnönü’yle Yenice Tren İstasyonu’nda buluşmuştur. 1943’te temeli atılan bu barış anlaşması Türkiye’nin savaşa girmemesini sağlamıştı. 2. Dünya Savaşı’nın en kanlı döneminde 30 Ocak 1943 tarihinde İsmet İnönü bu tarihi kararı Yenice’de almıştır. Bu görüşme Yenicemizin Barış Beldesi olarak tarihte anılmasını sağlamıştır. Böyle bir barış görüşmesine ev sahipliği yapmış olmak Yeniceliler ve Tarsuslular için büyük bir onurdur. Onun için Yenice bizim için çok önemli bir yerleşim yeridir. “Dünyayı barış kurtaracaktır” diyen Ulu Önder Atatürk’ün “Yurt’ta Sulh Cihanda Sulh” ilkesi çerçevesinde, ülkemizin yurtta ve dünyada sürekli barışın sağlanmasına yönelik her türlü çabanın içinde yer almaya devam edeceğine inanıyorum. 1 Eylül Dünya Barış Günü, insanlığın hoşgörü ve sevgiye umut bağladığı ve yaşatmaya çalıştığı gündür. Birbirimize karşı sevecen, saygılı ve hoşgörülü olmalıyız. Bu düşünceyle 12. Yenice Barış ve Kültür festivalinin öncelikle Yenicemize, Tarsus’umuza, Mersin’imize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan ise günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından kortej, İnönü-Churcill Parkı’na geçti, burada barış meşalesi yakıldı. Resim sergisinin gezilmesinin ardından törene katılanlar, Beyaz Vagonu gezdi.
Editör: Barış Köksal