Mersin’deki 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni sabah saat 08.45’te Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun Cumhuriyet Meydanı’na gelerek tören mangasını selamlamasıyla başladı. Törene, Vali Su’nun yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile milletvekilleri, protokol üyeleri, askerler, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Hayat 2 dakikalığına durdu 
Tören Vali Su, Tuğamiral Gürbüz ve Başkan Kocamaz’ın ardından kamu ve özel kuruluşların temsilcilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla devam etti. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla da 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, limandaki gemiler, balıkçı barınağındaki tekneler sirenlerini, motorlu araçlar klaksonlarını, lokomotifler de düdüklerini 2 dakika boyunca çalarak anmaya katıldılar.

Sirenler çaldığı sürece Mersin’de adeta hayat dururken, caddelerde bulunan Mersinliler de bulundukları noktada Atatürk için saygı duruşuna geçtiler. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı ile de Türk bayrağı önce göndere çekildi, daha sonra yarıya indirildi.

Buradaki törenin ardından meydanda bulunanlar Kültür Merkezi’ne geçti. Programda, saygı duruşu ve Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) sanatçıları eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, bir öğrenci tarafından Ata’ya Mektup adılı metin, bir öğrenci tarafından şiir okundu. Program, Devlet Klasik Türk Müziği Korusu tarafından “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” temalı gösteri ile son buldu. 

Editör: Barış Köksal