Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) ile Türkiye İnsan Kaynakları Vakfı (TİKAV) ortaklığıyla gerçekleştirilen ‘Onarımı Bizden Okuması Sizden’ projesiyle, Kuvayi Milliye ve Akdeniz Kıbrıs İlkokulu onarıldı. Hemen her şeyinin yeniden yapıldığı okulların açılışı bugün yapılırken, yenilenen okullarını gören öğrenciler büyük sevinç yaşadı. 

2012 yılında MIP ile TİKAV ortaklığıyla hayata geçirilen ‘Onarımı Bizden Okuması Sizden’ projesiyle bugüne kadar birçok okul onarıldı. Bu yılda proje kapsamında Kuvayi Milliye ve Akdeniz Kıbrıs İlkokulu baştan aşağı yenilendi. Her iki okulunda iç ve dış zeminleri yenilenerek, seramik ile kaplandı. Genel tadilatları yapılan okullarda, binaların iç ve dış cephe ile bahçe duvarlarının boya, badanaları yapıldı. Proje ile her iki okulun elektrik tesisatı, sınıf ve oda kapıları, askıları, duvar panoları, okul çeşmeleri, Atatürk büstü, sınıf ve öğretmeler odası dolapları, mutfak mobilyaları yenilendi. Ayrıca kız ve erkek tuvaletleri ile ana sınıfı binalarının bakım ve onarımı da yapıldı. Okulların teslim töreni, bugün Kuvayi Milliye İlkokulu bahçesine yapıldı. Düzenlenen törene, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, MIP Genel Müdürü Frans Jol, TİKAV Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Yılmaz, MIP Finans Grup Müdürü Yüksel Nuri Peker ile TİKAV ve MIP yönetim kurulu üyeleri katıldı. Okulun açılışı öncesi konuşan TİKAV Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Yılmaz, 2016-2017 eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek, "Eğitim camiasına ve bütün öğrencilerimize başarılar, huzurlu bir eğitim yılı olmasını istiyorum. Devlet, sivil toplum örgütü ve özel sektörün işbirliğinin en güzel örneklerinden birini burada yaşıyoruz. TİKAV olarak biz eğitime gençlerin gelişimine adanmış bir sivil toplum kuruluşuyuz. Mersin Liman İşletmeleri de bulunduğu şehre katkı veren, pek çok şeye değer katan bir şirkettir. Güçlerimizi birleştirerek, devletimize destek, milletimize hizmet için çaba harcıyoruz. Bugün 2 okulumuzun daha onarımını bitirdik. Görüldüğü gibi iyi işlere imza atıyoruz" diye konuştu.

"MIP olarak Mersin'deki birçok önemli projenin içinde olmaya çalışıyoruz"

MIP Finans Grup Müdürü Yüksel Nuri Peker ise MIP ve TİKAV işbirliği ile her yıl gerçekleştirdikleri okul onarımlarını bu yıl 2 okulda yaptıklarını söyledi. Kuvayi Milliye İlkokulunda okuyan öğrencilerle, bu okulda okuyan çalışanları sayesinde tanıştıklarını belirten Peker, "Çalışanlarımız önce anne, babalarının sonra kendilerinin şimdi de çocuklarının okuduğu bu okulun bakım ve onarıma ihtiyacı olduğunu bize ilettiklerinde duyarsız kalamadık. Bunla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de onayını alarak projemize dahil ettik. Haziran ayından beri devam eden onarım çalışmalarımızda aktif olarak yer alan çocukları bu okulda okuyan MIP çalışanları ve aileleriyle TİKAV’ın bursiyer öğrencilerinin emekleriyle geldiğimiz bu noktayı görmekten gurur duyuyoruz. MIP olarak bu projenin dışında Mersin’de gerçekleştirilen birçok önemli projenin de doğrudan veya dolaylı olarak içinde olmaya çalıştığımızı, bunu bir görev olarak kabul ettiğimizi, sonraki yıllarda da bu vizyonun değişmeden devam edeceğini belirtmek isterim. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"Eğitim geleceğimize sahip çıkma olayıdır"

Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak da eğitimi sadece okulda öğretmenin öğrencilere öğretmiş olduğu konulardan ibaret bir faaliyet olarak kabul edemeyeceklerini vurgulayarak, "Eğitim ve öğretim başta konusu yavrularımızı geleceğe hazırlamak olan öğrenci, öğretmen, veli, idareci ve tüm toplum katmanlarını kapsayan ve birinci derece de etkileyen en önemli faktördür. Cumhuriyetimizin kurucusu yüce Atatürk, Cumhuriyeti kurduğu ilk yıllarda "Cumhuriyet fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister" diyerek, millet iradesinin hür nesillerin katkılarıyla var olacağını belirtmiştir. Eğitim artık eskiden olduğu gibi eti senin, kemiği benim diyerek çocuğu okula veya çeşitle gruplara teslim etme olayı değildir. Eğitim geleceğimize sahip çıkma olayıdır. Eğer geleceğimize sahip çıkma, milli irademize sahip çıkmak istiyorsak, en iyi şart ve şekillerde yetiştirmenin yollarını aramalı, onların başarıya ulaşması için elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak da Çıtak, "15 Temmuz gecesi fikrini, vicdanını ve irfanını başkasına kaptırmış bir avuç ruhun, asker elbisesi giymiş çetelerle, polislik mesleği dışına atılmış vatan hainlerinin dış mihraklarla iş birliği yaparak Cumhuriyetimizi yıkmak, memleketimizi bölmek, milli iradeyi esir almak için darbe girişiminde bulunmuşlardır. Milletimizin olan silahlar, adeta milletimize ölüm kusmuştur. Bu karanlık gecede milletimiz, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın çağrısıyla Türk Bayraklarını ellerine alarak kendi iradesine sahip çıkmış, kendisine esir almak isteyen tankların ve silahların karşısına göğsünü siper ederek, kendi geleceğine sahip çıkmıştır" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise 2016-2017 eğitim-öğretim yılının herkese hayırlı olmasını temenni ederek, “Mersin önemli bir şehir, önemli bir bölge. Burada da birçok uluslararası firma iş yapıyor. Bunlardan bir tanesi de MIP. Bütün firmaların taşın altına elini koymasını ve taş üstüne taş koyan herkese Allah razı olsun diyen bir nesil olarak, daha fazla hizmet daha fazla gayret daha fazla Mersinlilik ruhu beklediğimiz belirtiyorum. Okulların yeniden tamiratında, düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından emeği geçenlere plaketleri verildi. Ardından protokol üyeleri tarafından okulun açılış kurdelesi kesildi.
Editör: Barış Köksal