Bozyazı’nın dalışa elverişli ve çok farklı bir dip yapısı canlılığına sahip olduğunu söyleyen Şanal, “Bozyazı’da yapmış olduğumuz dalışlar sonucunda tespit etmiş olduğumuz birbirinden farklı dalış noktalarının fotoğraflarını çekerek ülkemiz ve dünyadaki 600 adet dalış merkezine e-posta yoluyla tanıtımını yaparak Bozyazı ilçesine davet ettik. Davetimize yanıt veren birçok dalış merkezi bizimle irtibata geçerek Bozyazı kıyılarında dalış yapmak istediklerini bildirdiler. Gerçekten dalış tutkunlarının görmesi gereken bir yer” dedi. 

Yaptıkları girişimler sonucunda Adana, Mersin, İstanbul, Ankara, Konya, Kastamonu olmak üzere birçok dalış merkezinin bölgeyi çok ilgi çekici bulduklarını ve gelmek istediklerini bildirdiklerini, Bozyazı’da ilk dalış maceralarını ve dalış turizmine kazandırmak için yaptıkları çalışmaları anlatan Şanal, zaman içerisinde Bozyazı’nın dalış için cazip bir konuma geleceğini söyledi. Şanal,“Bozyazı’daki dalış maceramız Anamur Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Fuat Savaş ve TSSF Mersin İl Temsilcisi Yalçın Polatkan’ın yoğun çalışmalarıyla Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen’in katılımıyla gerçekleşen THK’ya ait 1967 model Dornier D028 D2 tipi uçağın Anamur Mamure Kalesi açıklarına batırılması sonucu başladı. Akdeniz Sualtı ve Doğa Sporları Merkezi olarak uçağa ilk dalışı gerçekleştiren kafile olduk. Burada Bozyazı Kaymakamı Sayın Mustafa Erkayıran’la tanıştık. Bozyazı ilçesinin dalışa elverişli ve çok farklı bir dip yapısı ve canlılığa sahip olduğunu söyledi. Bozyazı’da dalış yaptım. Baktım gerçekten doğru ve yapılacak olan iyi bir çalışma ve tanıtımla dalış merkezlerinin mutlaka buraya dalış yapmaya geleceklerini gördüm. Bir proje çerçevesinde yapmamız gerekenleri Kaymakamımıza anlattım. Projeyi uygun buldu ve çalışmalara bizzat katılarak, keşif çalışmalarıyla dalışlara başladık” şeklinde konuştu.

Akdeniz Sualtı ve Doğa Sporları Merkezi olarak Bozyazı İlçesi'nin Dalış Turizmine katılması konusunda yaklaşık 3 ay süren yoğun ve yorucu bir çalışmanın ardından ilk kafileyi ağırlamanın mutluluğunu ve gururunu da yaşadıklarını ifade eden Şanal, “Dünyaca tanınmış Sualtı Fotoğrafçısı Tahsin Ceylan hocamız, eski Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen ve Kaymakamımız Mustafa Erkayıran ile birlikte Kızılliman ve Trol batığına dalış yaptık. Tahsin hocamızın çektiği bir birinden güzel resimler paylaşıldığı zaman resimleri gören dalış meraklısı arkadaşlarımız mutlaka Bozyazı’ya gelmek isteyecektir. Bizlerle birlikte dalış yapan arkadaşlarımız hayran kaldıklarını gelmeyen arkadaşlarına bu güzellikleri anlatacaklarını söylediler. Emeğimizin karşılığını görmekten mutluyuz” diye konuştu.

Şanal, Bozyazı’nın dalış turizmine kazandırılması için yapılan çalışmalarda kendilerine katkı sağlayan ve her konuda desteğini esirgemeyen Bozyazı Kaymakamı Sayın Mustafa Erkayıran, ilk kafilenin Bozyazı'ya gelmesinde aracı olan Dalış Eğitmeni Şengül Barin, Dıvıng Team Ekip Lideri ve Dalış Eğitmeni Mahmut Akkaya ve ekip arkadaşlarına, Bozyazı'ya gelerek dalış etkinliğine katılan eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Dünyaca ünlü Sualtı Fotoğraf ve Videocuları arasında olan Tahsin Ceylan’a Akdeniz Sualtı ve Doğa Sporları Merkezi olarak sonsuz teşekkürler sunduğunu ayrıca Bozyazı’da yaptıkları dalışlar sırasında deniz çayırlarına rastladıklarını, bunun bulunmaz bir nimet olduğunu, kıymetinin bilinmesi gerektiğini, dünyanın oksijen ihtiyacının yüzde 70’inin deniz çayırları tarafından karşılandığını sözlerine ekledi.
Editör: Barış Köksal