CHP Mersin İl Başkanlığı önünde toplanan partililer, ellerinde dev Türk Bayrağı ve parti bayraklarıyla birlikte Cumhuriyet Meydanı'na yürüdüler. İstiklal Caddesi ve Sakarya Caddesi'ni takiben gerçekleştirilen yürüyüşe CHP Mersin milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer, İl Başkanı Faruk Akar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, ilçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, İl Başkanı Akar'ın Atatürk Anıtı'na çelenk koymasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Gençlik Kolları İl Yöneticisi Saniye Özer, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasını sağlayan, Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin devamı olan CHP'nin, 9 Eylül 1923 tarihinde Atatürk ve yol arkadaşları tarafından kurulduğunu belirtti. Özer, partinin, kuruluşuyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ni adım adım inşa ettiğini söyledi. CHP'nin, Türkiye'nin batıya, aydınlığa, yeniliğe bakan yüzü olduğunu savunan Özer, "Ülkemizi karanlıktan aydınlığa çıkaran Cumhuriyet Halk Partisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde devrimleri tek tek gerçekleştirmiştir. Türk ulusunun bu kurtuluş mücadelesi tüm mazlum milletlere de örnek olmuştur. CHP, batmış bir imparatorluktan yeni ve çağdaş bir cumhuriyetin doğmasını sağlamıştır. 2. Dünya Savaşı'nda tüm dünya savaşın içinde kalmış iken CHP, ülkeyi bu felaketin içine sokmamış, tek parti iktidarının getirdiği tüm güç ve olanaklara rağmen 2. Genel Başkanımız İsmet İnönü, ülkemize çok partili rejimin gelmesini sağlamıştır. CHP, her döneminde demokrasinin, çok sesliliğin yanında olmuştur. Türk demokrasisi varlığını CHP'ye borçludur" dedi.

Konuşmaların ardından, partililer daha sonra Atatürk Caddesi-İstiklal Caddesi güzergahından İstasyon Meydanı'na geçerek CHP'nin 2. Genel Başkanı İsmet İnönü'nün anıtı önünde saygı duruşunda bulundu. CHP'lilerin, kuruluş yıldönümü kutlamaları il binasında düzenlenen etkinlikle devam etti.

Buradaki etkinlikte konuşan CHP Mersin İl Başkanı Faruk Akar, ulusal kurtuluş savaşını yöneten kadroların, aynı zamanda Cumhuriyeti kuran kadrolar olduğunu söyledi. Bu kadroların Türkiye'nin daha ileriye gitmesi için ciddi emekler verdiklerini vurgulayan Akar, bu arada Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasal yol haritasını da CHP ile çizdiklerini belirtti.

1935 yılında Cumhuriyet Halk Partisi adını alan partinin, hakikaten modern çağın en önemli partilerinden biri olduğunu savunan Akar, "CHP, ayrıca dünyada kurtuluş savaşı içinden çıkmış ender partilerden biridir. O nedenle Türkiye'yi yöneten bir çok parti iktidar olup daha sonra yok olduğu halde, CHP zaman zaman baraj altında kalmasına rağmen sürekli kendini yenilemiş, bir sonraki dönem tekrar iktidar olabilecek duruma gelmiştir. Bugünkü duruma baktığımızda geçmişten farkı yok. Ülkemiz işgal altında iken CHP kadroları ülke savunmasını tüm vatan sathına yayarak ciddi bir direniş göstermiştir. İşte CHP'nin anlam ve önemi, hem savaş öncesi hem savaş sonrası çok önemlidir. Emperyalizme karşı savaşın içinden çıkmış bir CHP, dünyada ezilen uluslara önderlik yapmış bir CHP var ortada. O nedenle CHP çok önemlidir" diye konuştu.

Dünyadaki tüm emperyalist baskıların karşısında ezilen halkların ve liderlerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü örnek aldıklarını, partilerin de CHP'nin kuruluş esaslarını incelediklerini kaydeden Akar, "CHP, dünyada önemli bir yer tutar, incelemeye değer bir partidir. CHP'nin kadroları dün nasıl bu ülkeyi yoktan var etme başarısını göstermişlerse, bugün de şartlar dünden farklı değil. Ülkenin her yerinde terör kol geziyor, devlet kurumları ciddi anlamda bir çürümüşlük yaşıyor. CHP bu dönem içinde geçmişten çok daha fazla bir birine sıkı sarılmalı, bilgi ve donanımını çok hızlı bir şekilde arttırmalı. Ve hem CHP'yi hem de Türkiye'yi yarınlara hazırlayacak kadrolara önderlik yapmalıdır. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu zor günlerden çıkış olarak CHP'nin görülmesini çok önemsiyorum, ülkedeki ekonomik sıkıntıların giderilmesinde CHP'ye görev verileceğini görüyor ve izliyorum. Bundan da çok memnun oluyorum. Bunun yanında sınır komşuları ile Cumhuriyet döneminde olmadığı kadar bir kavgalı dönem geçirmekteyiz. İktidar, ülkemizi çok karanlık bir mecraya sürüklüyor. O nedenle Türkiye'nin CHP'ye çok büyük ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Editör: Barış Köksal