KESK’e bağlı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Mersin Şube Başkanı Özbay, Mersin merkezden alınarak Anamur, Erdemli ve Çamlıyayla’da görevlendirilen 4 zabıta memuru ile birlikte basın açıklaması yaptı. Sendikada gerçekleştirilen açıklamaya KEKS’e bağlı sendikaların Mersin şube başkanları ile DİSK Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy da katıldı.

Şube Başkanı Özbay, Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nda görev yapmakta olan sendika üyesi 4 zabıta memurunun 20 Ekim 2014 tarihi itibariyle gerekçe gösterilmeden ilçelerde görevlendirildiklerini bildirdi. Zabıta memuru Süleyman Karaca’nın, Anamur-Bozyazı-Aydıncık Koordinasyon Daire Başkanlığı, aynı zamanda sendikanın şube yöneticisi olan Erdal Sarıkaya’nın Erdemli-Silifke Koordinasyon Daire Başkanlığı, 2 üyelerinin de Tarsus-Çamlıyayla Koordinasyon Daire Başkanlığı emrine görevlendirildiklerini ifade eden Özbay, bu görevlendirmelerin sürgün ve cezalandırma olduğunu öne sürdü. Özbay, “20 Ekim’den beri yaptığımız görüşmelerde, yapılan sürgün ve cezalandırmaların düzeltilmesi gerektiğini söylememize rağmen, bu uygulama hala düzeltilmiş değildir” dedi.

Bu görevlendirmelerin haksız ve hukuksuz olduğunu iddia eden Özbay, görevlendirme yazısında herhangi bir gerekçe gösterilmediğini de kaydetti. Görev yeri değişikliğini 4 zabıta memurunun sendika üyesi olmalarına bağlayan Özbay, “4688 sayılı yasada, ‘Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez’ denmektedir. Yine aynı yasada, ‘kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ve sendika şube yöneticilerinin işyerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez’ deniyor” diye konuştu.
Görevlendirmede gerekçe gösterilmediği gibi süre de belirtilmediğini dile getiren Özbay, “Haksız ve hukuksuz bir şekilde görevlendirme yapılmıştır. Anamur 9 saatlik 230 kilometrelik bir mesafedir. Bir yol ücreti bile bir memurun maaşının tamamının gitmesi demek. Günlük 30 lira, gidiş-geliş 60 lira. Sadece yol ücreti ödese bile kendisine maaş kalmayacak. Ayrıca aile bütünlüğü de dağılıyor. Orada ev tutsa bile ki, bu da ayrı bir maliyet, çocukları burada okuduğu için burada da kira verecek. Ne kadar kalacağı da belli değil. Üç ay sonra başka bir yerde görevlendirilmesi durumunda ne olacak? Bunlarla ilgili dava açıyoruz. Açıklamanın ardından Mersin Bölge İdare Mahkemesi’ne dava dilekçemizi vereceğiz. En kısa zamanda da sonuçlanmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından özellikle Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan arkadaşlarının da ‘bizi de gönderebilirler mi’ diye ciddi bir tedirginliği olduğunu da belirten Özbay, “İnşallah bu dava da bizim için lehimizde sonuçlanacak ve Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan arkadaşlarımızda ciddi bir rahatlama sağlayacak diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Editör: Barış Köksal