Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Uzuncaburç Olba Antik Kenti’nde 1800 yıllık mozaik bulundu.

Olba Antik Kenti’nde 2015 dönemi kazıları sırasında tespit edilen mozaik, 16 levha halinde, Silifke Müze Müdürlüğü bahçesinde ayrılan yerde koruma altına alındı. Yapımında kullanılan tessera büyüklükleri 1 santimden az olduğu için son derece ince ve özenli bir yapı gösteren ve yaklaşık 35 metrekare büyüklüğünde olan mozaik; çok sayıda renkli taş ve cam tessera sayesinde renkli, ince ve gösterişli bir görüntü barındırıyor.

İlk belirlemelere göre MS. 2. yüzyıl sonları ile 3. yüzyılın ilk yarısı arasındaki döneme tarihlenen mozaik ile ilgili restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor.

Bakanlar Kurulu kararıyla arkeolojik kazı izni alınan Olba'da, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında on sekiz kişilik öğretim üyesi, arkeolog ve öğrencilerden oluşan kazı ekibi çalışıyor. 
Hellenistik, Roma ve Erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntıların bulunduğu Olba kenti, mimari kalıntılarıyla dikkati çekiyor. Kentte, 2015 çalışma döneminde, Roma dönemi tiyatrosu, V. Yüzyıla yapısı olan manastır ve Roma ölü kültüne ait alanlarda arkeolojik kazılar yapılmaya başlandı.

Editör: Barış Köksal