Mersin Barosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Baronun adli yardım ile ilgili çalışmaları aralıksız sürüyor. Adil yargılanma ilkesinin bir gereği olarak, mali gücü yetersiz olanların dava açma hakkından yoksun kalmamaları için getirilmiş bir ilke olan adli yardım desteği, Mersin Barosu’nca kesintisiz ve özveri ile veriliyor. Mersin Barosu, Mersin’de bu kapsamda 2015 yılının ilk 6 ayında 51’i erkek, 418’i kadın olmak üzere 469 vatandaşa adli yardım desteği verdi. Başvuranların 260’ı boşanma konusunda Barodan destek istedi. İlçelere göre en çok destek talebi ise 115 başvuru ile merkez Toroslar ilçesinden geldi.

Yılın ilk 6 ayında karakollar, Cumhuriyet Savcılığı ve Mersin Ceza Mahkemelerinden, Mersin Barosu Başkanlığı’na 2 bin 53 dosya için avukat talebinde bulunuldu. Baro bu kapsamda 2 bin 991 avukat görevlendirmesi yaptı. Ceza mahkemelerinde en çok talep 772 olayla ilgili olarak Asliye Ceza Mahkemeleri’nden geldi. Baro, Asliye Ceza Mahkemesi için bin 53 avukat görevlendirdi. Asliye Ceza Mahkemesi’ni 675 olayla ilgili Ağır Ceza Mahkemeleri takip etti. Ağır Ceza Mahkemeleri için de Baro, bin 156 avukat görevlendirdi. Çocuk Mahkemeleri ise 485 vaka ile ilgili olarak avukat istedi ve Baro bu dosyalar için 748 avukat görevlendirdi.

KARAKOLLAR EN ÇOK ‘ÇOCUKLAR’ İÇİN AVUKAT İSTEDİ

Karakolların avukat talebi ile ilgili ise ilk 6 ayda 2 bin 802 dosya için Baro tarafından 3 bin 282 avukat görevlendirilmesi yapıldı. Karakolların avukat talebinde Mersin Çocuk Şube Müdürlüğü’ndeki 367 dosya için 391 avukat görevlendirildi. Bu kurumu 286 dosya için 334 avukat görevlendirilmesi yapılan Asayiş Şube Müdürlüğü takip etti. Akdeniz Çocuk Şube Büro’daki 278 olayla ilgili ise 280 avukat görevlendirildi. Öte yandan, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki 278 dosya için de Baro tarafından 459 avukat görevlendirildi.

Mersin’de uzlaştırıcı avukatlık faaliyetlerinde de önemli mesafeler kat edildiği görüldü. Mersin Barosu’nca yılın ilk 6 ayında 44’ü merkez, 21’i Silifke’den olmak üzere 65 dosya için 65 uzlaştırmacı görevlendirmesi yapıldı. 2015 yılı ilk 6 ayında karakol, savcılık, sorgu hakimliği ve mahkemelerce talep edilen avukat görevlendirmesi sonucunda Mersin Barosu toplam olarak 9 bin 369 kez avukat görevlendirmesi yaptı.

“AVUKATSIZ İŞ YAPMAYIN”

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, adli yardımın hak arama özgürlüğünün güvencesi olduğunu belirtti. Adli yardımın avukatlık ücretini ödeyecek ekonomik gücü olmayan bir kimsenin davada avukatsız kalarak hak kaybına uğramaması için adil yargılanma ve savunma hakkının sonucu olduğunu ve vatandaşın hiçbir zaman avukatsız iş yapmaması gerektiğini kaydeden Antmen, baroların halk için de var olduğunu ve Mersin Barosu’nun halkın avukatı olduğunu bildirdi. Adli yardım talebinde bulunulmasıyla ilgili bilgi de veren Antmen, “Avukatlık hizmetini kapsayan adli yardım hizmeti, baro merkezlerinde, baro yönetim kurullarınca avukatlar arasından oluşturulan adli yardım bürosu tarafından yürütülür. Avukat talebinde bulunacak kişi, baronun adli yardım bürosuna veya temsilcilerine başvurmalıdır. İstek sahibi, davada haklı olduğunu ve ekonomik gücünün olmadığını kanıtlamak zorundadır. Ayrıca yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler de devletimizden yargılama gider ve masrafları için adli müzaheret talebinde bulunabilirler. Herkes hakkına bu sayede kavuşabilir” dedi.

Editör: Barış Köksal