Antmen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Suriye’de savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriye başta olmak üzere Arap sığınmacılar tarafından açılan işyerlerinin oluşturduğu Arapça tabela kirliliğinin giderek arttığını söyledi. Antmen, bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 13 ilçe belediyesi yönetimine, 'Arapça tabela uyarısı' yaptıklarını ifade ederek, harf devriminin 88. yılında Mersin’de yaşanan Arapça tabela kirliliğinin önlenmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

"RESMİ DİL TÜRKÇE’DİR"

Büyükşehir, Akdeniz, Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mezitli, Mut, Silifke, Tarsus, Toroslar, Yenişehir Belediye Başkanlığı’na ayrı ayrı yazı gönderen Antmen, yaptığı uyarıda şu ifadelere yer verdi; "Mersin’in yoğun Suriyeli sığınmacı göçü aldığı malumunuz olup, gerek Suriye vatandaşları tarafından açılan işyerlerinde ve gerekse de Suriye vatandaşı olmadığı halde işyeri açan bir kısım esnafımız tarafından işyeri tabela ve vitrinlerinde Türkçe yerine Arapça harfleri ile Arapça unvan, yazı ve reklamları kullanıldığı görülmektedir. Anayasamızın 3. maddesi gereğince Türkiye Devleti’nin resmi dili Türkçe’dir. Keza; Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’un 2.maddesi gereğince, ‘Bu kanunun neşri tarihinden itibaren devletin bütün daire ve müesseselerinde ve bilcümle şirket, cemiyet ve hususi müesseselerde Türk harfleriyle yazılmış olan yazıların kabulü ve muameleye konulması mecburidir’ denmektedir. Bu kanun Anayasamızın 174. maddesi ile koruma altına da alınmıştır."

Antmen, belediyelere gönderdiği yazıda ayrıca, bir ülkenin egemenlik alametlerinden en önemlisinin resmi dili olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti; "Bu itibarla belediyelerimiz sınırları içinde işyerlerinin Arap harfleri ile ve Arapça olarak tabela, vitrin yazıları gibi reklam materyali kullanmasının önlenmesini, işyeri açma izinleri verilirken bu hususa da dikkat edilmesi gereğini hatırlatmak gerekmiştir. Avukatlık Kanunu’nun 76.ve 95.maddelerinin barolara verdiği hukukun üstünlüğü ilkesini savunmak ve korumak görevimiz gereğince talep ederiz.”
Editör: Barış Köksal