Yeni adli yıl açılışı için Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende ilk olarak Atatürk Anıtına çelenk bırakan avukatlar, ardından saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu.

Törende konuşan Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen, hukuk camiasının yeni yıla yine sancılı bir biçimde girdiğini ifade ederek, "Artık Türkiye'nin en önemli sorunu demokrasi ve terördür. Şiddetin hüküm sürdüğü demokrasinin olmadığı bir ortamda hukukun varlığından söz edilemez. Ülkemizde ilk yapılması gereken iş terör örgütünün silah bırakıp sınır dışına çıkmasıdır. Ardından elbirliği ile ülkemizde barışın ve tam demokrasinin inşası gerekmektedir" dedi.

Antmen, yargının siyasallaşmaktan kurtulamadığını ve hukuk sisteminin hergün darbe aldığını ifade ederek, Türkiye'de siyasi iktidarın, koalisyon yapmayı gereksiz görerek, ülkeyi yeni bir seçime götürdüğünü, terör olaylarını yeniden hortlattığını söyledi.

Adalet duygusunun yara aldığı toplumlarda, bireylerin hak ve özgürlüklerinden söz edilemeyeceğini ifade eden Antmen, "Savunmanın adli yıl açılış törenlerindeki varlığı kimilerini rahatsız etmiş ve Yargıtay'da adli yıl açılış törenleri kaldırılmıştır. Savunmayı adalet arayışının dışında tutmak isteyen bu anlayışı tarih ve Türk hukuk tarihi esefle yazacaktır" diye konuştu.

Alpay Antmen, avukatların yargı mekanizması içerisindeki yerinin ikincil bir konumda görülmesine son verilmesi gerektiğini belirterek, "Avukatların savunma mesleğinin en kısa zamanda güvenceye kavuşturulması ve ilk başta iddia makamıyla eşitliğin sağlanması gerekmektedir" dedi.
Antmen, bu yıl da hukukun üstünlüğü, insan hakları ve adalet düşüncelerini savunmaya devam edeceklerinin altını çizerek, "Nerede hak ihlali varsa biz Mersin Barosu olarak orada olacağız. Hukukun üstünlüğü için, tam bağımsız ve yandaş olmayan yargı için, adil yargılanma hakkı için ve mesleğimiz için yıkılmaz bir kale gibi dimdik ayaktayız. Adli yıl tüm hukuk camiasına ve halkımıza hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.
Editör: Barış Köksal