Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Mersin Barosu’nda Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun (TÜBAKKOM) Türkiye genelindeki tüm barolar için hazırladığı ortak açıklamada, ‘hayır’ kelimesi büyük harflerle yazıldığı gerekçesiyle metnin okunmasına izin vermeyen Baro Başkanı Er ile Kadın Hakları Merkezi üyeleri arasında tartışma yaşanmıştı. Er’in açıklamasının ardından kürsüye gelerek bir açıklama yapmak isteyen Kadın Hakları Merkezi Üyesi Av. Şilan Türk’ü kürsüden uzaklaştırarak konuşma izni vermeyen Er, bir grup kadın avukatın tepkisiyle karşılaşmış, tartışmaya diğer avukatların da katılmasıyla gerginlik yaşanmıştı.

Tartışmaların uzaması üzerine salondakileri yatıştırmaya çalışan ve herkesin yerine oturmasını isteyen Başkan Er, daha sonra Av. Şilan Türk’e açıklamasını yapması için izin vermiş, Türk de Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nde görevli kadın avukatlar olarak bu görevlerinden istifa ettiklerini açıklamıştı. Olayın Türkiye gündemine yansıması üzerine bir gün sonra açıklama yapan Başkan Er, kadın avukatı ‘ittiği’ iddialarını reddederek, bir anlık refleksle hareket ettiğini söylemiş, okunmak istenen metnin siyasi, yaşananların ise provokasyon olduğunu iddia etmişti. Daha sonraki günlerde ise yaşanan anlaşmazlık kamuoyuna yansımıştı.
 
Baro başkanından özür açıklaması

Baro Başkanı Er, bugün yeni bir açıklama yaparak, tüm kadınlardan özür diledi. Yazılı açıklamasında Mersin Barosu’nun bir aile olduğunu belirterek birlik ve beraberlik mesajı veren Er, şunları kaydetti: “8 Mart Dünya Kadınlar günü; meslektaşım Av. Şilan Türk'e yönelik hiçbir kasıt taşımayan istemsiz davranışım ve bu üzücü olaydan sonraki açıklamalarım dolayısıyla öncelikle kendisinden ve tüm kadınlarımızdan özür diliyorum. Mersin Barosu, ayrı ayrı her üyesi ile birlik ve beraberlik içerisinde olan büyük bir ailedir. Her ailede olduğu gibi bizim ailemizde de zaman zaman istemesek de üzücü olaylar yaşanabilir ama bu tatsızlıklar ailemizin bireylerini birbirinden ayıramaz. Ayrıca Yönetim Kurulu Üyeleri arkadaşlarımızla aramızda mutlaka görüş ayrılıkları olabilir, ancak bu durum baromuzun işleyişini ve görevlerimizi asla etkilemeyecektir. Baromuz için bugün tüm Yönetim Kurulu ile bir ve bütün olarak buradayız.”
 
Editör: Barış Köksal