Yenişehir CNR EXPO Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarın açılışına, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Kerim Tufan, Polonya Ankara Büyükelçisi Mieczystaw Cıenıuch, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CNR Forum Fuarcılık Genel Müdürü Ercüment Yıldızerler ve sektör temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan CNR Forum Fuarcılık Genel Müdürü Ercüment Yıldızerler, fuarın tarım ve hayvancılık sektörünün Türkiye'deki potansiyelini yükselttiğini belirterek, "Fuar ayrıca iç ve dış pazarlara açılmak, hayvancılık ve tarım sektörünün potansiyelinin yükselmesi açısından da önemlidir. Bugün burada 120 katılımcı var. Yurt içi ve yurt dışından hedef pazar alıcıları, katılımcı firmalarla diyalog kurulması amaçlanıyor. Tüketici, yatırımcı ve tedarikçilerin bir araya geldiği platform. Türkiye'de yaş meyve sebze üretimi yıllık 45 milyon tondur. Mersin meyve üretiminde 1. sırada, sebze üretiminde 3. sırada örtü altı üretimde 2. sırada. Tarım üretiminin her yıl yüzde 50 arttığı Mersin'de sektöre yatırım artmakta. Mersin tarım potansiyelini öne çıkarmak için alım heyetleri düzenlendi. Umman, Kosova, Makedonya olmak üzere 10’un üzerinde ülke davet edildi" şeklinde konuştu.




BAŞKAN AŞUT: "TÜRKİYE DÜNYANIN TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK MERKEZİ OLACAKTIR"

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise artan nüfusun, tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerini ulusal güvenlik meselesi haline getirdiğinin altını çizerek, "Bu işin tüm gelişmiş dünyada üç payandası vardır. Bunlar devlet yani işin kamu ayağı, özel sektör yani üreticiler ve yerel yönetimlerdir. Kamu anlamında son yıllarda olumlu anlamda birçok önemli dönüşüm görüyoruz ama yetmiyor. Markalaşmanın temeli olan tarım gıda teknoparkı girişimlerimize kamunun daha çok sahip çıkmasını istiyoruz. İleri teknoloji üretim vizyonunu daha çok sahiplenmesini bekliyoruz. Özel sektörde yeni bir girişimci profiline ihtiyaç var. Bunun da çözümü eğitim. Büyüyen Türkiye'nin, büyüyen Mersin'in potansiyellerine olan inancımla, Mersin'in Türkiye'nin, Türkiye'nin ise dünyanın tarım, gıda ve hayvancılık merkezi olacağını iddia ediyorum" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan da, fuarların öncelikli hedefinin üretici ve tüketici alıcılarını buluşturmak olduğunu ifade ederek, "Fuarın içeriği olan tarım da gıda da hayvancılık da hem bölgemizin hem de ülkemizin öncelikli sorunlarından biri. Öncelikli ve avantajlı konularımızdan biri öyle bir coğrafya var ki güneşi uzun, çoğu yerleri tabi sera durumunda. Ekili alanlarımızın yüzde 90’ı tarlalarımızın ekili. Ulaşım altyapımızın zenginliği, çiftçilerimizin son derece çalışkan olması bizim için büyük avantaj. Mersin'in potansiyeli meyvecilikte. Tarıma önem veriyoruz. Sulama projelerimiz var. Susuz yetişebilen alternatif bitkilerin çiftçimize tanıtılması projemiz var. Proje içinde ekiminden ilaçlanmasına kadar bilgi var. Bölgesel hava depolarına kadar, yeni tarım alanları oluşturulması var. Önümüzdeki günlerde ciddi atılımlar yapmayı ümit ediyoruz" diye konuştu.

Polonya Ankara Büyükelçisi Mieczystaw Cieniuch de gıdanın her ekonominin en güçlü yönlerinden birisi olduğunun altını çizerek, "Tabii ki gıda herkes için önemli hepimiz yemek yemek zorundayız. Bu anlamda da ülkeler olarak gıdaya önem veriyoruz. Çok önemli bir dal olduğu için ekonominin her kesimin de ilgisini çekiyor. Benim ülkem Avrupa Birliği içindeki en büyük gıda üreticilerinden biri. Dünyanın birçok yerine ihracatları var. Aynı zamanda bizim birçok ithalatımız da var. Polonya’da her türlü ürün yetişmiyor maalesef. Bazı ürünler iklimi nedeniyle yetişmiyor. Bu yüzden de Polonya olarak fuarınıza katılmak istedik. Buradaki ürünlerinizle ilgileniyoruz. Polonya Büyükelçiliği ilk kez Mersin'de böyle bir fuara katılıyor ama bu son olmayacak. Organizasyonu düzenleyenlere de teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.


VALİ ÇAKACAK: "MERSİN EN ÖNEMLİ TARIM ÜRETİM KENTLERİNDEN BİRİ"

Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise Mersin'in limanıyla, serbest bölgesiyle bir ticaret kenti olduğunu vurgulayarak, "Tarihi, kültürel değerlerin 321 kilometrelik sahili, yaylalarıyla geçmişten bugüne bize intikal eden insanlık mirası tarihi değerleriyle bir turizm kenti. Organize Sanayi Bölgesi ve her tür sanayi çeşidini barındıran sanayisiyle bir sanayi kenti olmasını yanında ılıman iklim yapısıyla verimli topraklarıyla tarımsal üretimin her türlü üretime imkan sağlaması nedeniyle bir tarım şehri. Mersin öyle bir tarım şehri ki 5,5 milyar dolar değerinde tarımsal üretim değeriyle aynı şekilde bitkisel üretim değeriyle ülkemizin en önemli kentlerinden biri. Tarım üretim kentlerinden biri. Yine alan bakımından örtü altı sebzeciliğin de 158 bin dekar üretim yapılan saha ile Türkiye’deki örtü altı üreticiliğinin yüzde 25’ini tek başına elinde bulundurur. İlimizle özdeşleşen muzumuz var. Türkiye üretiminin yüzde 75’ini, çilekte yüzde 36, limonda yüzde 56’sını üreterek Türkiye’nin ilk sıralarında yer alıyoruz. 2023 yılı için hükümetimizin hedeflediği 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğimize inancımız ilimizin gösterdiği ihracat performansıyla daha da pekişmekte" dedi.

Gün geçtikçe artan bitkisel üretimin katlanarak artan ihracat rakamlarının da ortaya koyduğunu kaydeden Çakacak, "Mersin'de tarımsal üretim ihracatı ülke ihracatına paralel artmıştır. Son 10 yıllık dönemde bitkisel ürün ihracatımızda Mersin'in bitkisel ürün ihracatında 4 kat artış oldu. 303 milyondan 1.3 milyar dolara çıkmış. Aynı şekilde yaş meyve sebze ihracatımız 3,5 kat artmış. 129 milyondan 589 milyon dolara yükselmiş. 10 yılda bitkisel ürün ihracatı 4-4,5 kat arttı. Tarımsal alanlarımızın daha rasyonel kullanılarak daha modern üretim teknikleriyle hem üretim değerinin hem ihracat değerinin artacağına inanıyoruz. İlimizin tarımsal potansiyelinin en verimli şekilde değerlendirilmesinde tarımsal ürünlerin sanayi girdisi olarak kullanılması nedeniyle tarım sanayi sektörlerinin bir arada geliştirilmesinde, üretimde, uluslararası standartlar sağlanarak ihracatın artırılmasında modern üretim teknik ve ekipmanlarının kullanılmasıyla rekabet gücünün gelişmesinde markalaşmayı tesis ederek yeni pazarlara erişim sağlanmasında benzeri fuarların düzenlenmesi önemli" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardında fuarın açılış kurdelesi kesildi. Ardından protokol üyeleri stantları gezerek, incelemelerde bulundu.





Editör: Barış Köksal