Mut'ta gerçekleşen ve toplumun bilinçlendirilmesi amacını taşıyan konferansa, Mut Meslek Yüksekokulu Müdürü öğretim görevlisi Kasım Pınar, Mut Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mehmet Yıldız, Mut Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları, Mut Sağlık Meslek Lisesi Müdürü,öğretmenleri, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı. Sağlık Yüksekokulu öğretim üyeleri Yardımcı Doç. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz ve öğretim görevlisi Asiye Uzel’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta katılımcılara, 'Menopoz ve Osteoporoz' konularında bilgi verildi.

Menopoz konusunda bilgi veren Yardımcı Doç. Dr. Duygu Vefikuluçay, menopoza girişi etkileyen faktörlerin beslenme bozukluğu, aşırı alkol kullanımı, düşük kilo, hiç doğum yapmamış kadının doğum yapmış kadına göre daha erken menopoza girdiği, iş yaşamı ve yaşam şartlarının menopoza erken girmeyi etkilediğinden bahsetti. Menopozda karşılaşılan sağlık sorunlarına değinen Yılmaz, bunları boy kısalması, kalp hastalıkları riski, sıcak basması, terleme, çarpıntı, ciltte incelme, kemik erimesi, duygu değişimi, meme dokusu kaybı olduğunu anlattı ve bu dönemde alınması geren önlemleri sıraladı. Yılmaz, menopozun bir hastalık olarak görülmemesi gerektiğini, her kadının vücutta görülen değişikliklerden dolayı düzenli olarak yılda bir defa bazı tetkikleri yaptırması gerektiğini kaydederek, "Yaşama yıllar değil, yıllara yaşam katmak, başarılı yaşlanma ile sağlanabilir” dedi.

Osteoporoz konusunda konuşan öğretim görevlisi Asiye Uzel ise kemik erimesinin oluşumundan bahsederek, kadınlarda en yüksek kemik kitlesinin elde edildiği yaşların 25-30 yaşlar olduğu, bu yaşlardan sonra kemik kitlesindeki kayıpların ortaya çıktığı, menopoza girmekle daha da hızlanarak kemik kırılganlık risklerinin arttığını belirtti. Osteoporoz tedavisinde kemik kaybını önleyen ilaçların kullanılması, aşırı tuz ve şeker tüketiminden kaçınılması gerektiğini ifade eden Uzel, yeterli kalsiyum alınmasının, devamlı egzersiz ve spor yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi. Uzel, "Yaşlanmak dağa tırmanmak gibidir. Çıktıkça yorgunluğunuz artar, nefesiniz daralır, ama görüş açınız genişler” ifadelerini kullandı.
Konuşmaları ardından Yılmaz ve Uzel, dinleyicilerin sorularını yanıtladı.
Editör: Barış Köksal