Büyükşehir Belediyesinin bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği festival devam ederken, yapılan çeşitli etkinliklerle engeller ortadan kaldırılıyor. Festival kapsamında Servet Tazegül Spor Salonu’nda basketbol gösteri maçı gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın başlangıç atışını yaptığı basket maçında eğlenceli ve renkli dakikalar yaşandı. Maçta sanatçı Tarık Mengüç ve Milli Atlet Sema Aydemir, farkındalık oluşturmak ve festivale anlam katmak amacıyla engelli sporcularla birlikte ter döktü. Eğlenceli ve renkli görüntülerin ortaya çıktığı turnuvada sanatçılar kısa süreliğine de olsa engelli bireylerle empati kurma şansı yakaladı. 

Programda konuşan Başkan Kocamaz, festivalin çok büyük emeklerle hazırlandığını ifade ederek, "Vatandaşlarımızdan gördüğümüz ilgi, geleceğe yönelik umutlarımızı daha da arttırıyor. Bu ilgi ve alaka devam ettiği sürece Mersinliler ve sivil toplum kuruluşları sahiplenecek. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tek başına bu etkinlikleri yaparız ama bizim için kentin sahiplenmesi önemli. Engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırmaya yönelik insanların dikkatini çekmek ve yeni yapılacak yaşam alanlarında engelli kardeşlerimizin de rahatça hareket edebileceği bir şekilde oluşturulmasını amaçlıyoruz. Biz olduğumuz sürece bu festival devam eder ama biz olmasak bile kurumsallaşması sağlanarak Mersin halkı tarafından içselleştirilmesi gerekiyor" dedi.

"Biz engelli kardeşlerimizin sesi olmaya geldik"

Sanatçı Tarık Mengüç ise Mersin'in böyle bir organizasyona öncü olmasından dolayı mutluluk duyduklarının kaydederek, "Türkiye’de diğer belediyeler de etkinlikler yapıyor ama böylesine büyük bir festivalin olması bizi çok mutlu etti. Biz de zaten İstanbul’dan buraya engelleri kaldırmak için geldik.
Engelli kardeşlerimiz bizim için çok değerli. Bir elin nesi var iki elin sesi var ve biz onların sesi olmaya geldik. Biz tekerlekli sandalyede maç yaptık ama onların sıkıntısını bu kadar kısa sürede anlayamayız. Anlamak için 24 saatimizi tekerlekli sandalyede geçirmemiz gerekir. Bu iş gerçekten çok zor. Allah yardımcıları olsun. Allah bir mucize göstersin. Allah Burhanettin Kocamaz Başkanımızdan razı olsun, o Türkiye’nin sesi oldu. Biz her daim onun yanındayız. İyi ki var ve iyi ki bizimle beraber" diye konuştu. 

Milli Atlet Sema Aydemir de organizasyona imza atan Başkan Kocamaz’a teşekkür ederek, "Ben Mersin’e sürekli kampa geliyorum ama bu şekilde gelmek gerçekten çok hoşuma gitti. Az önce maç yaptık. Ben yıllarca engelsiz olarak spor yapan birisiyim, ama biz bile zorlanırken onlar sporu ne şartlarda yapıyor, nasıl zorlanıyor ve ne hissediyorlar onu görmüş oldum. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza da gerçekten çok teşekkür ediyorum. Çünkü engelli bir sürü çocuğumuz var ve inanıyorum ki hepsi bir çıkış yolu arıyor. İnsanlarda en büyük çıkış yollarından birisi de bence spor.
3'üncü Uluslararası Mersin Maratonu da Dünya Engelliler Günü’ne denk geliyor ve biz o günde de buradayız. Hiçbir zaman da Mersin’i yalnız bırakmayacağız, tüm organizasyonlarda buradayız" şeklinde konuştu.
Editör: Barış Köksal